Ξάνθη: 5η Πανελλήνια Γενική Έκθεση με καβουρμά για βραβείο Γκίνες

09:22 22/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυλαία σήμερα για την 5η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης. Ανοίγει τις πύλες της με την προσδοκία να καταγραφεί στις σελίδες του Βιβλίου Γκίνες. Την έκθεση διοργανώνει το Επιμελητήριο Ξάνθης και η εταιρεία ΚΥΚΛΟΣ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης – Π.Ε. Ξάνθης. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 26 Μαρτίου και περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.

Μια θέση στο Βραβείο Γκίνες

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μωραϊτης

Σήμερα από τις δώδεκα το μεσημέρι

έως τις πέντε το απόγευμα επαγγελματίες της Θράκης διεκδικούν Βραβείο Γκίνες για ένα ακόμη εξαιρετικό προϊόν της περιοχής μας! Θα παρασκευάσουν το μεγαλύτερο, παγκοσμίως, Παραδοσιακό Θρακιώτικο Καβουρμά. Θα επιχειρήσουν να τον παρασκευάσουν με τα ίδια αγνά υλικά και την ίδια παραδοσιακή τεχνική με την οποία παράγεται εδώ και αιώνες στη Θράκη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν κορυφαίες θρακιώτικες επιχειρήσεις του είδους, όπως: Απόστολος Παπαδόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε. – Ξάνθη, Καραχασάν Τζεμαλή & ΣΙΑ Ο.Ε. – Ξάνθη, Δελιντζής Α.Ε. – Διδυμότειχο, Σταμπολίδης Ι. & ΑΦΟΙ Βασιλειάδη Ε.Ε. «Νόστιμα» – Αλεξανδρούπολη. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις οκτώ το βράδυ από την Υπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Συνταγές με Θρακιώτικο Καβουρμά

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου από τις πέντε το απόγευμα έως τις οκτώ το Βράδυ μαγειρεύονται Συνταγές με Θρακιώτικο Καβουρμά. Εννέα διακεκριμένα εστιατόρια και ταβέρνες της Ξάνθης παρουσιάζουν και προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες της Έκθεσης, συνταγές τους που βασίζονται στον καβουρμά. Την Κυριακή 26 Μαρτίου από τις 11:00 το πρωί μέχρι και το κλείσιμο της Έκθεσης, οι παραγωγοί που έχουν παρασκευάσει τον μεγάλο Θρακιώτικο Καβουρμά, θα τον διανείμουν δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες.

Παραδοσιακό έθιμο του μπακαλιάρου

Το Σάββατο 25 Μαρτίου στη μία το μεσημέρι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να τιμήσουν το παραδοσιακό έθιμο του μπακαλιάρου. Μαγειρεύουν και προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες οι: Σεφ Φώτης Βλαχαντώνης, Μάγειρας Κωνσταντίνος Χατζηϊωάννου. Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της ημέρας του Ευαγγελισμού, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Πολιτιστική Εκδήλωση

Η Έκθεση πλαισιώνεται από πολιτιστική εκδήλωση την Παρασκευή το βράδυ με τη συμμετοχή του Dasho Kurti, του Βασίλη Προδρόμου, της Έλενας Αρτενιάν, της Έλσας Καριώτη και της Χρύσας Μωραΐτη. Την ορχήστρα συμπληρώνουν οι Δημήτρης Σίντος στο πιάνο και Θάνος Τσελεμπής στα τύμπανα – κρουστά.

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:

Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 17:00 έως 22:00
Σάββατο: 13:00 έως 22:00
Κυριακή: 11:00 έως 22:00

Keywords
Τυχαία Θέματα