Ξάνθη – Θ. Μουσόπουλος: «Ενεργοί πολίτες ενωμένοι – όχι κομμα/τιασμένοι»

18:20 14/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

«Αντί, λοιπόν, να καλλιεργούμε την ιδέα της συνεργασίας και σύμπνοιας, ενσπείρουμε και στην Αυτοδιοίκηση την ιδέα της κυβερνησιμότητας και της μονολιθικής διακυβέρνησης», τονίζει στο νέο του πόνημα ο γνωστός Ξανθιώτης συγγραφέας- φιλόλογος Θανάσης Μουσόπουλος και σημειώνει ότι: «Η σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση της ανεξάρτητης Ελλάδας έχει συρρικνωμένες αρμοδιότητες, περιορισμένη χρηματοδότηση και οι πολίτες δεν συμμετέχουν άμεσα στη λειτουργία της».

Σύμφωνα με τον κ. Μουσόπουλο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση,

δηλαδή οι δήμοι της χώρας μπορεί να εξελιχθούν σε μοχλούς ανάπτυξης με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, αν αναβιώσει η νεοελληνική κοινοτική παράδοση, αν, επιτέλους, όπως λέει, γίνει ουσιαστική αποκέντρωση του υπερσυγκεντρωτικού κράτους.

«Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, διαπιστώνω ότι για διάφορους λόγους η τοπική αυτοδιοίκηση ξεστρατίζει από τον ρόλο της, δε λειτουργεί ενωτικά, αντίθετα αποσυσπειρώνει την ενότητα της βάσης. Eίχα σημειώσει: ‘Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι υποκατάστημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η ουσία της αυτοδιοίκησης είναι η συνεργασία, η λύση προβλημάτων της πόλης και των πολιτών και η ζύμωση μέσα από τον διάλογο'», τονίζει ο Ξανθιώτης δημιουργός, για να καταλήξει λέγοντας: «Θα πρότασσα ένα σύνθημα: ‘Ενεργοί πολίτες ενωμένοι – όχι κομμα/τιασμένοι’. Όσοι/όσες δέχονται να κυβερνούν δήμο ή περιφέρεια με 41% δεν είναι γνήσιοι υπηρέτες της αυτοδιοίκησης».

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του κ. Μουσόπουλου:Τοπική Αυτοδιοίκηση

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα