Βρετανία: Πλήρες αδιέξοδο μετά την απόρριψη των εναλλακτικών

08:08 2/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν το βράδυ της Δευτέρας και τις τέσσερις εναλλακτικές επιλογές στη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες. Μέρα με τη μέρα φαντάζει πιθανότερη η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, είπε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ευρωπαϊκού μπλοκ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. «Καμπανάκι»

έκρουσε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Βάλντις Ντομπρόβσκις που προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και ίσως έχει επίσης αντίκτυπο στη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Στον αέρα» απέμεινε η προοπτική τέταρτης ψηφοφορίας, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, για έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης, καθώς δεν διαφαίνεται πλέον «ρεαλιστική προοπτική να επιτύχει», ανακοινώθηκε από την πλευρά της Τερέζα Μέι. Αν η Συμφωνία Αποχώρησης απορριφθεί ξανά, ίσως η κυβέρνηση επιλέξει την παραμονή στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο που προκύπτει, ενώ πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για άτακτο διαζύγιο, χάος και πρόωρες εκλογές.

«Η Σφίγγα είναι ανοιχτό βιβλίο σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι ουδείς γνωρίζει πού κατευθύνεται. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «χωρίς συμφωνία» είναι πλέον «σχεδόν αναπόφευκτη», έκρινε ο Γκι Φερχόφστατ, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.

The House of Commons again votes against all options. A hard #Brexit becomes nearly inevitable. On Wednesday, the U.K. has a last chance to break the deadlock or face the abyss.

Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) April 1, 2019

Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, όπου οι ευρωσκεπτικιστές και οι μετριοπαθείς, θα αναμετρηθούν είτε προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, είτε νέου δημοψηφίσματος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ καλεί το Συντηρητικό Κόμμα να εξετάσει το ενδεχόμενο να διοργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα, αφού ούτε το ίδιο, ούτε η χώρα θα άντεχαν νέες πρόωρες εκλογές.

Ο Χάμοντ καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να υποβάλει τη δική της συμβιβαστική πρόταση ή να παραδεχθεί πως η Βουλή των Κοινοτήτων δεν κατάφερε να άρει το αδιέξοδο και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν οργανώνοντας νέο δημοψήφισμα, κατά τις πληροφορίες των Τάιμς.

Η πρόταση να παραμείνει η χώρα στην τελωνειακή ένωση απορρίφθηκε με μόλις τρεις ψήφους διαφορά, καταδικάζοντας όπως σχολιάστηκε, την τέταρτη ψηφοφορία που επιδιώκει η Τερέζα Μέι για έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης .

«Εάν το κοινοβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία εντός της εβδομάδας, θα ήταν ακόμη εφικτό να αποφύγουμε την συμμετοχή στις Ευρωεκλογές»

Το ΗΒ μπορεί να αποφύγει την αναβολή του Brexit και να αποχωρήσει από την ΕΕ μέσα σε 11 ημέρες, εάν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Στίβεν Μπάρκλεϊ και τόνισε:

Το κοινοβούλιο εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αλλά και τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές, στηρίζοντας τη Συμφωνία Αποχώρησης της πρωθυπουργού μέσα στην εβδομάδα.

Εργατικοί: Παραμονή στην ενιαία αγορά

Να τεθεί ξανά σε ψηφοφορία η εναλλακτική της παραμονής της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ πρότεινε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Jeremy Corbyn's bid for second referendum in tatters after frontbench rebellion

— The Telegraph (@Telegraph) April 2, 2019

Οι εναλλακτικές που απορρίφθηκαν

Διαπραγμάτευση για μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπέρ ψήφισαν 273 βουλευτές, ενώ κατά 276.Συμφωνία αποχώρησης «σε στυλ Νορβηγίας», πρόταση που είναι γνωστή και με την ονομασία «Κοινή Αγορά 2.0». 261 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 282 ψήφισαν κατά.Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση της συμφωνίας του Brexit. Υπέρ ψήφισαν 280 βουλευτές, ενώ κατά 292.Ανάκληση του άρθρου 50, ως ύστατη λύση, για να αποφευχθεί Brexit χωρίς συμφωνία. 191 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 292 κατά.

Και νέα αποχώρηση

Ακόμη ένας διακεκριμένος κοινοβουλευτικός της παράταξης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, του Συντηρητικού Κόμματος, αποχώρησε από τις τάξεις της μετά την απόρριψη από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων της εναλλακτικής που πρότεινε στη Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για δεύτερη φορά.

Nick Boles resigns whip from Conservative Party that 'refuses to compromise'

— The Telegraph (@Telegraph) April 2, 2019

«Το Συντηρητικό Κόμμα φάνηκε ανίκανο να συμβιβαστεί, κατά συνέπεια θα γίνω ανεξάρτητος προοδευτικός Συντηρητικός», ανέφερε ο Νικ Μπόουλς, ο οποίος τάσσεται υπέρ του λεγόμενου ήπιου Brexit και είχε καταθέσει μια πρόταση που προέβλεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει σε μια εκδοχή της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης.

Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP τάχθηκε εναντίον όλων των εναλλακτικών στη Συμφωνία Αποχώρησης της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP), o Ίαν Μπλάκφορντ, δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του υποστήριξαν τόσο την πρόταση για παραμονή στην ενιαία αγορά, όσο και την πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν και διεμήνυσε ότι η μέρα που η Σκοτία θα κερδίσει την ανεξαρτησία της είναι κοντά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Πιθανότερο το σενάριο αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία εκτιμά ο Μ. Μπαρνιέ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα