Βρετανία: Πενταβάθμιο σύστημα προειδοποίησης για την εξέλιξη της πανδημίας-Σήμερα οι ανακοινώσεις του Τζόνσον

11:53 10/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύστημα προειδοποίησης πέντε βαθμίδων, παρόμοιο με το σχέδιο που χρησιμοποιείται για τη δημοσιοποίηση των επιπέδων τρομοκρατικής απειλής, θα χρησιμοποιηθεί για την επισήμανση του κινδύνου της πανδημίας και την ενθάρρυνση της άρσης των κανόνων από τους πολίτες ως μέρους του οδικού χάρτη προκειμένου να τονωθεί σταδιακά η οικονομία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) θα ανακοινώσει τα μέτρα της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown και το πως οι Βρετανοί θα

επιστρέψουν στη νέα κανονικότητα, παραμερίζοντας πλέον το σύνθημα «Μένουμε σπίτι» και υιοθετώντας το σύνθημα: «Είμαστε σε εγρήγορση, ελέγχουμε τον ιό και σώζουμε ζωές».

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες να παραμείνουν σε εγρήγορση, ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης, καθώς η κυβέρνηση ενθαρρύνει όσους δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι να αρχίσουν να επιστρέφουν σε γραφεία και εργοστάσια.

Τα μέτρα

1. Από αύριο το όριο μιας μορφής άσκησης την ημέρα θα καταργηθεί, επιτρέποντας στους πολίτες να ασκούνται ελεύθερα σε εξωτερικούς χώρους εάν τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης των δύο μέτρων. Μάλιστα και ο Μπόρις Τζόνσον θα αρχίσει να τρέχει ξανά αυτή την εβδομάδα.
2. Τα πρόστιμα θα αυξηθούν για όσους δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.
3. Από την Τετάρτη, τα κέντρα κήπου θα ανοίξουν ξανά.
4. Θα ενημερώνεται το κοινό – αλλά δεν θα αναγκάζεται – να φορά μάσκες προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε καταστήματα.
5. Σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων θα μπαίνουν όλοι οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Οι πολίτες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν ποδήλατο η να περπατούν, δημιουργώντας ποδηλατοδρόμους εξπρές
Οι περιοριστικές ειδοποιήσεις θα κυμαίνονται από το επίπεδο ένα (πράσινο) έως το επίπεδο πέντε (κόκκινο).

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να πει ότι η Αγγλία θα μετακινηθεί από το τέσσερα, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, στο τρία, πράγμα που θα έδειχνε ότι το ποσοστό μόλυνσης δεν αυξάνεται σημαντικά.

Ωστόσο τα μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων της Βρετανίας έχουν προειδοποιήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι δεν θα συστήσουν την επιστροφή στη δουλειά των 3 εκατομμυρίων μελών τους.
Σε επιστολή τους προς την εφημερίδα Observer, αναφέρουν ότι «πολλά από τα μέλη τους έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στην διάρκεια της πανδημίας προστατεύοντας τους πολίτες και φροντίζοντας τους ευάλωτους».

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα