Βρετανία: Απώλεια πάνω από 600.000 θέσεων εργασίας εν μέσω πανδημίας

17:09 16/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Δραματική πτώση παρουσίασε ο αριθμός των Βρετανών εργαζομένων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS), οι μισθωτοί εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 600.000 μεταξύ των μηνών Μαρτίου και Μαϊου, όταν η χώρα βρισκόταν υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού.
Τα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής και τη Φορολογική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι ο αριθμός των μισθωτών εργαζομένων μειώθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με τον Μάιο

του 2019 και κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020.
Το ONS εκτιμά ότι 163.000 άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους τον Μάιο, ενώ άλλοι 449.000 έμειναν άνεργοι τον Απρίλιο.

Το ποσοστό απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται πλέον στο 76,4%, δηλαδή 0,1% χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο και 0,3% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος.

Πάντως, τα νούμερα δεν είναι αντιπροσωπευτικά της αγοράς εργασίας, καθώς υπάρχουν άλλα εννέα εκατομμύρια άτομα σε αναστολή εργασίας.

Τα στοιχεία έρχονται μετά την καταγραφή του ONS την περασμένη εβδομάδα ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε πάνω από 20% από μήνα σε μήνα.

Η σκιώδης υπ. Οικονομικών, Anneliese Dodds, προέτρεψε τον υπουργό Οικονομικών Rishi Sunak, να θεσπίσει έναν θερινό προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης επικεντρωμένο στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

O πρώην ηγέτης των Τόρις, Λόρδος Hague, σχολίασε ότι οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν «μια προσωπική καταστροφή για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους». Προειδοποίησε ότι «οι μεγάλοι αριθμοί των εταιρικών απολύσεων σημαίνουν ότι τα χειρότερα έπονται».

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση μελετά τρόπους για την κατάργηση του κανόνα των δύο μέτρων κοινωνικής απόστασης, καθώς «εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από αυτήν την απόφαση». Ενδεχομένως αυτό να συμβεί σε δύο εβδομάδες, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών, Dominic Raab, εφόσον τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ύφεση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Sky News, βουλευτές των Συντηρητικών, όπως ο Imran Khan, προειδοποίησαν ότι 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν εάν δεν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα