Βούτυρο: Η «παρεξηγημένη» τροφή

12:15 8/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το βούτυρο είναι μια από τις πιο εύγεστες αλλά και «παρεξηγημένες» τροφές, αφού περιέχει κορεσμένα λίπη που θεωρούνται βλαβερά για την υγεία. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα ιατρική έρευνα, η κατανάλωση βουτύρου σχετίζεται ελάχιστα με την πρόωρη θνησιμότητα και δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικά!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Dariush Mozaffarian, της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, αφού αξιολόγησαν 9 προηγούμενες έρευνες από 15 χώρες, που συνολικά

αφορούσαν πάνω από 640.000 άτομα, ηλικίας από 44 έως 71 χρόνων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα βουτύρου που καταναλώνει κανείς, μέσα στη μέρα, έχει πολύ μικρή έως ασήμαντη συσχέτιση με τον κίνδυνο να πεθάνει πρόωρα ή να αποκτήσει καρδιοπάθεια.

H κατανάλωση μιας μερίδας βουτύρου (σχεδόν μία κουταλιά της σούπας) τη μέρα σχετίζεται με οριακή αύξηση κατά 1% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, αλλά και με μείωση κατά 4% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αντίθετα, φαίνεται να προστατεύει σε ένα βαθμό από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, η κατανάλωση μιας μερίδας βουτύρου (σχεδόν μία κουταλιά της σούπας) τη μέρα σχετίζεται με οριακή αύξηση κατά 1% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, αλλά και με μείωση κατά 4% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

«Συνοπτικά, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το βούτυρο δεν θα έπρεπε ούτε να δαιμονοποιείται, ούτε και να θεωρείται σημαντικό για μια καλή υγεία», αναφέρει ο Dariush Mozaffarian, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση η πιθανή θετική επίδραση του βουτύρου στον διαβήτη.

Παράλληλα, η ερευνήτρια Laura Pimpin διευκρινίζει:

Keywords
Τυχαία Θέματα