Βόλτα στο πάρκο | Στοκχόλμη-Το Εθνικό Βασιλικό Πάρκο

15:04 18/3/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

(θα είναι διαθέσιμο έως 2/4/2021)
Όταν ανοίγουν τα πρώτα μπουμπούκια την άνοιξη, ξεκινάμε το ταξίδι μας για να ανακαλύψουμε ένα από τα πιο μοναδικά ευρωπαϊκά πάρκα – το Εθνικό Βασιλικό Πάρκο, το πρώτο εθνικό πάρκο μέσα σε πόλη. Με το τεράστιο μέγεθός του των 30 χιλιομέτρων, την άγρια φύση του και τα ποικιλόμορφα τοπία, τα παλιά δάση από βελανιδιές και τις λίμνες του, προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.

Μπαίνουμε στο εθνικό πάρκο από τη χερσόνησο Djurgarden, που βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της Στοκχόλμης. Το Djurgarden αποτελούσε αποκλειστικό χώρο κυνηγιού για

τον βασιλιά της Σουηδίας. Όταν άνοιξε για το κοινό, μετατράπηκε σε πραγματική αστική όαση. Μια από τις πιο δημοφιλείς ατραξιόν είναι το Skansen, το πρώτο ανοιχτό μουσείο του κόσμου. Εδώ, παρακολουθούμε 500 χρόνια σουηδικής ιστορίας και συναντάμε τη Σάρλοτ Άνλουντ. Εκείνη και η ομάδα της που αποτελείται από ξεναγούς, φροντίζουν να ζωντανέψουν την Ιστορία.
Το καλοκαίρι επισκεπτόμαστε τους κήπους του Παλατιού Rosendal. Παλιότερα, οι κήποι παρείχαν στη βασιλική οικογένεια φρέσκα προϊόντα. Σήμερα, ο κηπουρός Νίκλας Κάρλσον και οι συνάδελφοί του συντηρούν την πλούσια κληρονομιά του Rosendal.
Στο κέντρο της Στοκχόλμης, συναντάμε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του ΒΜΧ Αντρέας Λίνγκβιστ και τον ακολουθούμε σε μια ποδηλατάδα μέσα στο Εθνικό Πάρκο. Στο χρυσαφί φως του απογευματινού ήλιου μάς δείχνει τα κόλπα του.
Το φθινόπωρο, συνεχίζουμε από το Djurgarden προς τα βόρεια και φτάνουμε στο Πάρκο Haga, ο πρώτος κήπος της Σουηδίας που διαμορφώθηκε με βάση τα Αγγλικά πρότυπα. Η δουλειά του Αρχιτέκτονα Τοπίου Κόλμπγιορν Βάεμ είναι να διατηρήσει την κληρονομιά του πάρκου με προσοχή στη λεπτομέρεια, με λεπτότητα και πολλή ιστορική γνώση.
Τον χειμώνα, συναντάμε πατινέρ να τσουλούν στις παγωμένες λίμνες και στα ποτάμια του Εθνικού Πάρκου. Παρά τις παγωμένες θερμοκρασίες, ο ζωγράφος Γιόραν Μόντεερ βρίσκεται έξω για να απαθανατίσει τη μαγεία του χιονισμένου πάρκου.
Στο τέλος του ταξιδιού μας, πετάμε στον ουρανό παρέα με τον οδηγό αερόστατου Λαρς Έκστεντ. Πετώντας πάνω από το Εθνικό Πάρκο της πόλης συνειδητοποιούμε πως το Εθνκό Βασιλικό Πάρκο της Στοκχόλμης είναι πραγματικά μοναδικό.



Το άρθρο Βόλτα στο πάρκο | Στοκχόλμη-Το Εθνικό Βασιλικό Πάρκο εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα