Βόλος: Συνεδρίαση δασκάλων για την εκπαίδευση των Ρομά

15:21 4/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινή συνεδρίαση Συλλόγων Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα την εκπαίδευση των μαθητών ρομά θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, στα Μελισσάτικα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα, η εκδήλωση αυτή χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακή σε Πανελλαδικό επίπεδο, καθώς θα αναδειχθούν, τόσο ζητήματα εκπαίδευσης των μαθητών ρομά, όσο και προβλήματα που υπάρχουν στη συνύπαρξή τους με μαθητές μη ρομά, αλλά κυρίως μεταξύ γονέων, δεδομένου ότι συχνά παρατηρούνται και προβλήματα

ρατσιστικής φύσης, που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό από κανέναν.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, της περιοχής Αλιβερίου, κ. Αναστάσιος Γούκος, ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, της περιοχής Ευαγγελίστριας, κ. Αθανάσιος Τασιός και ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου, κ. Απόστολος Ζαχαρός, οι οποίοι τόνισαν πως στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία κυρίως της Ν. Ιωνίας φοιτούν περίπου 300 παιδιά ρομά, ενώ στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ περίπου 100.

Ο κ. Αναστάσιος Γούκος, διευθυντής στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, στο οποίο τα 2/3 των μαθητών είναι ρομά, αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – στο θέμα της σχολικής διαρροής, λέγοντας ότι διαπιστώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις μαθήτριες και οφείλεται κυρίως στη μετακίνηση των οικογενειών σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Θανάσης Τασιός από την πλευρά του δήλωσε ότι το θέμα της εκπαίδευσης των μαθητών ρομά είναι περίπλοκη υπόθεση, που έχει χαρές και απογοητεύσεις, σε μια κατάσταση που δεν σταθεροποιείται ποτέ. Όπως είπε, οι μεγαλύτερες εντάσεις καταγράφονται συνήθως, μεταξύ των μαθητών ρομά και σε μικρότερο βαθμό με τους μη ρομά μαθητές. Πρόσθεσε ακόμη, ότι στις περιπτώσεις εμπλοκής και των γονέων σε διενέξεις,υπεισέρχονται και ζητήματα ρατσιστικής φύσης, διότι ακόμη δεν έχουν εξαλειφθεί στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Σύμφωνα με τον Απ. Ζαχαρό τέλος, το ποσοστό των ρομά που φοιτά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι μικρότερο σε σχέση με τους μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων. Όπως ανέφερε δε, ο σκοπός της αυριανής κοινής συνεδρίασης, είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών για την ομαλή ένταξή τους στη μαθητική κοινότητα.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Συνήγορου του Παιδιού, του Κέντρου Στήριξης Ρομά, καθώς και τελειόφοιτος ρομ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα