Βόλος: Στόχος του υπουργείου να επαναλειτουργήσει η Στέγη Ανηλίκων

10:50 28/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προγραμματίσει την επαναλειτουργία της Στέγης Ανηλίκων Βόλου, ως πρώτο βήμα, ενδεικτικό των διαθέσεων θετικής ανταπόκρισης στο ζήτημα, όπως επισημαίνεται και σε δελτίο τύπου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά και τη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με φορείς

της Μαγνησίας για το θέμα του Δικαστικού μεγάρου. Την ικανοποίησή του εξέφρασε τόσο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης όσο και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου “Στηρίζω το παιδί” Δημ. Κουτσός.

Υπενθυμίζεται ότι η Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου που στεγάζεται σε οικόπεδο του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Ν. Ιωνία, πίσω από το Πολυκλαδικό, καταργήθηκε το 2011 ενώ λειτουργούσε υπό την εποπτεία της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Βόλου η οποία συνεχίζει να υφίσταται μόνο στα χαρτιά. Η μοναδική δομή που διατηρήθηκε σε επίπεδο Θεσσαλίας, είναι η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Λάρισας, στην έδρα του Εφετείου.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο κ. Κουτσός, ο σύλλογος προέκυψε μετά τη διακοπή λειτουργίας της Στέγης Ανηλίκων. “Στο Δ.Σ. του συλλόγου συμμετέχουν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και όλοι επιθυμούμε να επαναλειτουργήσει η συγκεκριμένη δομή. Πέρυσι καταφέραμε με τη βοήθεια ζωγράφων της περιοχής μας που χάρισαν τα έργα τους να συγκεντρώσουμε χρήματα για να στηρίξουμε τα παιδιά οικογενειών με προβλήματα. Φέτος δεν καταφέραμε οργανωτικά να το πετύχουμε. Το θέμα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να αναλάβει ένας σύλλογος όπως ο δικός μας το έργο στήριξης αυτών των παιδιών. Απαιτείται η συνδρομή του κράτους».

Μεταξύ των δράσεων που αναπτύσσει ο Σύλλογος, «Στηρίζω το παιδί» είναι η διακριτική και εχέμυθη κάλυψη αναγκών και αγαθών (όπως ένδυση, σίτιση κλπ) σε παιδιά και οικογένειες που αναζητούν βοήθεια και στήριξη. Για το λόγο αυτό, η παροχή υποστήριξης και βοήθειας γίνεται μέσω γραπτών αιτημάτων. Τα μέλη του εθελοντικού σωματείου συνδράμουν παράλληλα τα αιτήματα αρωγής που προέρχονται από τα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Στέγη δεν φιλοξενούσε παραβατικά παιδιά, αλλά σ’ αυτή αναπτύσσονταν προληπτικές δράσεις για τους ανήλικους φιλοξενούμενους, οι οποίοι παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματά τους στο σχολείο, όπως όλα τα παιδιά, στο πλαίσιο μιας ανοιχτού τύπου φιλοξενίας. Στη Στέγη, όταν διέκοψε τη λειτουργία της, φιλοξενούνταν 13 παιδιά, τα οποία και είχαν φιλοξενηθεί στο Ορφανοτροφείο του Βόλου και σε άλλες δομές φιλοξενίας στη χώρα. Το κτίριο εξωτερικά έχει υποστεί αρκετές φθορές και ο περιβάλλον χώρος είναι εγκαταλελειμμένος και θα απαιτηθούν σημαντικές παρεμβάσεις για να τεθεί και πάλι σε χρήση.

“Δυστυχώς οι ανάγκες για την ύπαρξη τέτοιων δομών αυξήθηκαν με τα χρόνια. Η προσφορά των εθελοντών είναι σημαντική αλλά πάντα σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές του δήμου αλλά και του κράτους” επισήμανε ο κ. Κουτσός.

Keywords
Τυχαία Θέματα