Βόλος: Σημαντικές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και τον άνθρωπο

21:28 29/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση έχουν συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος γεγονός στο οποίο οφείλεται η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας, η αύξηση κατά 30% των ημερών και των επεισοδίων καύσωνα από το 1993 και μετά καθώς και οι μεταβολές του διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν οξύνιση των θαλασσών. Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων σε ημερίδα με ανάλογο θέμα που διοργάνωσε η ΠΕΔ Θεσσαλίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας.

Η ημερίδα αποτελεί προπομπό του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για

την κλιματική αλλαγή στις 9 και 10 Ιουνίου στην Καρδίτσα, στο ξενοδοχείο «Θεσσαλικό Grant». Ο Δημήτρης Τσούμας, διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας, επισήμανε μάλιστα τη σημαντική συμβολή των προγραμμάτων που υλοποιούνται στα σχολεία μέσω του Κ.Π.Ε. και πολύ πιθανό συμπεράσματα του επικείμενου συνεδρίου να εφαρμοστούν και στα σχολεία. Επισήμανε ότι φαινόμενα όπως αυτά των ισχυρών χιονοπτώσεων σε Αλόννησο και Σκόπελο είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Στο γεγονός ότι πιστοποιημένα πλέον παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, κυρίως από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρθηκε ο Χρήστος Δομενικιώτης, διδακτικό προσωπικό του Εργαστηρίου του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος του Π.Θ. «Η τάση είναι αυξητική της θερμοκρασίας και της επιφάνειας της θάλασσας αν και με τα κλιματικά μοντέλα υπάρχει πάντα ένας βαθμός αβεβαιότητας, που πρέπει να ληφθεί υπόψη”.

Για τη μειωμένη υγρασία του εδάφους που αποτελεί τη βασική αιτία πρόκλησης καυσώνων μίλησε ο Δημήτρης Παπαναστασίου, ερευνητής έρευνας και τεχνολογίας του ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ και διδάσκων στο Π.Θ. . Μάλιστα επικαλέστηκε στοιχεία 60 χρόνων του Αστεροσκοπείου Αθηνών και 55 χρόνων από τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα, τα οποία πιαστοποιούν ότι από το 1993 και μετά υπάρχει μία αύξουσα τάση των επεισοδίων καύσωνα. Ο ίδιος είπε ότι οι καύσωνες δεν σχετίζονται μόνο με τη θερμική άνεση που νιώθουν οι άνθρωποι, αλλά με τη γεωργία, με το ζωικό κεφάλαιο και με την κατανάλωση της ενέργειας για κλιματισμό το καλοκαίρι.
Ο Δημήτρης Βαφείδης, καθηγητής της θαλάσσιας βιοποικιλότητας του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή στη θάλασσα, επισημαίνοντας ότι οι στη θάλασσα σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας, με τις μεταβολές στη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα, που προκαλεί οξύνιση των θαλασσών, στην αύξηση του αζώτου με τοπικά εκτροφικά φαινόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα