Βόλος: Ούτε τα μισά βοοειδή δεν έχουν εμβολιαστεί για την οζώδη δερματίτιδα

15:50 1/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Λιγότερα από τα μισά βοοειδή που εκτρέφονται στο Νομό Μαγνησίας έχουν εμβολιαστεί για τη νόσο της οζώδους δερματίτιδας, ενώ σε πανθεσσαλικό επίπεδο έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής το 50% των ζώων. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας, κ. Βασίλης Χατζόπουλος, από τα 25.000 περίπου βοοειδή της Μαγνησίας, έχουν εμβολιαστεί μόνο τα 11.000 από τις αρχές Αυγούστου που άρχισαν οι εμβολιασμοί.

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση προς όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν ακόμη, εμβολιάσει

τα ζώα τους, να το πράξουν το συντομότερο δυνατό και πάντως, οπωσδήποτε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οπότε εκπνέει η διάρκεια χρήσης των εμβολίων που έχει προμηθευθεί η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

«Δεν ξέρω αν πρόκειται για αδιαφορία ή για αδυναμία των κτηνοτρόφων, πάντως φαίνεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει όλοι τον κίνδυνο που υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζόπουλος, προθέτοντας πως το κόστος του ενός ευρώ ανά ζώο για κάθε εμβόλιο, δεν είναι τόσο μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς, τις συνέπειες που υπάρχουν αν κάποια ζώο προσβληθεί.

Με αφορμή δε, τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες της Λάρισας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι, αν υπάρξει μόλυνση ζώου από την οζώδη δρεματίτιδα σε κάποια περιοχή, τότε επιβάλλονται μέτρα όπως – μεταξύ άλλων – η απαγόρευση αγοραπωλησιών των ζώων για εκτροφή, πάχυνση και αναπαραγωγή, σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας.

Ως εκ τούτου, καλεί το σύνολο των κτηνοτρόφων να απευθυνθεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνοτροφίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων και να κάνει τις παραγγελίες των εμβολίων που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα