Βόλος: Η δέσμευση για νέο δικαστικό μέγαρο να γίνει πράξη ζητούν οι δικηγόροι

12:36 15/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι θα εντάξει την κατασκευή νέο δικαστικού μεγάρου στο πρόγραμμα του υπουργείου και παράλληλα θα τρέξει τη λύση της άμεσης μεταφοράς υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου σε άλλο κτίριο μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου περιμένει ο δικαστικός κόσμος, και όχι μόνο, διαφορετικά θα πρόκειται για εμπαιγμό. Αυτό επισήμανε μεταξ ύ άλλων ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαίτάνης στο χαιρετισμό του στον αγιασμό του νέου δικαστικού έτους.

Επιπλέον επισήμανε ότι οι δικηγόροι πλέον

έχουν εξαντληθεί οικονομικά από την εξάμηνη αποχή και υφίστανται και αυτοί τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε τα μέλη του Δ.Σ.Β. έχουν μειωθεί τα μέλη του από 586 το 2015 σε 554 σήμερα, 32 μέλη λιγότερα. Από αυτά τα 32 τα 11 διορίστηκαν στο Δημόσιο, 7 μέλη βγήκαν στη σύνταξη, ενώ 14 μέλη αποχώρησαν, διότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές εισφορές. “Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίζει τον καθένα μας. Η εγγραφή σε λίγο καιρό όμως 8 νέων μελών, δημιουργεί την ελπίδα ότι υπάρχουν ακόμη νέοι, που προσδοκούν μία πετυχημένη καριέρα δικηγόρου”.

Πάντως, λόγω και της 6μηνης αποχής, οι παραστάσεις των μελών το πρώτο 8μηνο του 2016 ήταν μειωμένες σε σχέση με αυτό του 2015 κατά 58,20%. Η αύξηση όμως των παραστάσεων κατά 116,70% το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος 2016, σε σχέση με το δίμηνο Ιούλιος- Αύγουστος 2015, δημιουργεί κάποιες προσδοκίες ανάκαμψης σε μία Ελλάδα όμως , όπου σχεδόν όλοι χρωστούν.
Επιπλέον επισήμανε ότι θα υπάρξουν προβλήματα από την επιτάχυνση που δημιουργεί ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και υπενθύμισε ότι ο Δ.Σ.Β. πήρε δημόσια θέση αποδοκιμάζοντας το να κρεμιέται δικαστής στα μανταλάκια για μία απόφαση προσωρινής διαταγής. “Είπαμε ότι θα πρέπει ν’ αφήσουμε τους δικαστές ν’ αποφασίζουν ελεύθερα. Να σεβαστούμε όλοι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ας περιοριστεί επιτέλους ο καθένας στο ρόλο του. «Ο καθείς εφ ω ετάχθη».

Τον αγιασμό τέλεσε Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος στην έκανε λόγο για τεράστιο αγώνα που καταβάλλει ο δικαστικός κόσμος, για να κρατήσει ψηλά τον θεσμό της δικαιοσύνη και να φέρει εις πέρας τον μεγάλο ογκο εργασίας. Επιπλέον αναφέρθηκε στην εκδήλωση που προγραμματίζεται για την ημέρα της γιορτής του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στις 3 Οκτωβρίου και η οποία θα έχει θέμα την συνταγματική αναθεώρηση, ενώ θα μιλήσουν εκ μέρους της Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας και καθηγητής κ. Χρυσόστομος κι εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου ο κ. Νικολόπουλος από την Πάτρα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ιωάννα Παπαδημητρίου, ευχήθηκε σε όλους καλή δικαστική χρονιά κι υγεία . Επισήμανε ότι η φετινή χρονιά φέρνει πολλές αλλαγές και στον κώδικα των δικαστικών υπαλλήλων, ενώ αναφέρθηκε και εκείνη στο Δικαστικό Μέγαρο. Όπως είπε «Ο αγιασμός γίνεται πάλι εδώ, χωρίς να έχουμε να πούμε κάτι επί της ουσίας. Ο νέος Γεν. Γραμματέας που ανέλαβε πριν 20ημ. μας φέρνει πάλι στο μηδέν στις διεκδικήσεις». Επίσης τόνισε ότι η φετινή χρονιά, θα είναι μια χρονιά με πολύ δουλειά κι ανακοίνωσε ότι αύριο 9-10 το πρωί οι δικαστικοί υπάλληλοι θα προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους, διεκδικώντας την κάλυψη οργανικών κενών.

Keywords
Τυχαία Θέματα