Βηρυτός: 1 στα 4 παιδιά κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο, προειδοποιεί το IRC

11:53 28/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Με 163 σχολεία να έχουν υποστεί ζημιές από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, τουλάχιστον 1 στα 4 παιδιά στην πρωτεύουσα του Λιβάνου κινδυνεύουν να μείνουν εκτός εκπαίδευσης, προειδοποιεί η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee – IRC).

Τουλάχιστον 85.000 μαθητές είναι εγγεγραμμένοι στα σχολεία που υπέστησαν ζημιές από τις εκρήξεις

και θα χρειαστεί έως και ένας χρόνος για την επισκευή των κτιρίων που έχουν πληγεί πιο πολύ.

AP Photo/Hassan Ammar

Αν και το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται σκληρά για να βρει χώρους για τα παιδιά σε νέα σχολεία, η πρόσθετη αναστάτωση που θα προκαλέσει στη ζωή τους προκαλεί σοβαρή ανησυχία.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της IRC στον Λίβανο, Μοχάμαντ Νάσερ: «Αντί να μπορέσουν να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, τα παιδιά στη Βηρυτό είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται πλήρως από τις εκρήξεις στις 4 Αυγούστου. Πολλά είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται και τα μέλη της οικογένειάς τους να νοσηλεύονται. Μερικά έχασαν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους και άλλα τραυματίστηκαν τα ίδια σε βαθμό που αλλάζει τη ζωή τους. Τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα και το σχολείο είναι συνήθως το μόνο μέρος όπου μπορούν να τη βρουν. Ωστόσο, με τόσα σχολεία να μην μπορούν να ανοίξουν ξανά ως αποτέλεσμα των εκρήξεων, για πολλά παιδιά, η επιστροφή στο σχολείο δεν θα είναι επιλογή».

Η τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε το λιμάνι της Βηρυτού την 4η Αυγούστου προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 190 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 6.500, ενώ κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

AP Photo/Hassan Ammar

Η χώρα αντιμετωπίζει την χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και πλήττεται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού.

«Έχουμε συναντήσει αμέτρητες οικογένειες τις τελευταίες εβδομάδες που, ακόμη και πριν από τις εκρήξεις, είχαν χάσει τις δουλειές τους και δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν. Τώρα, ακόμη περισσότεροι αγωνίζονται να εξασφαλίσουν φαγητό στο τραπέζι και ήδη, ακούμε για περισσότερα παιδιά να πρέπει να δουλέψουν για να συμβάλουν στο εισόδημα των οικογενειών τους. Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι θα τοποθετηθούν σε απογευματινές και βραδινές βάρδιες – ειδικά τα κορίτσια. Αναμένουμε ότι πολλές οικογένειες με κόρες δεν θα τους επιτρέψουν να φοιτήσουν στο σχολείο λόγω φόβων για την ασφάλειά τους στις δημόσιες συγκοινωνίες και, συνολικά, αναμένουμε να δούμε πολύ λιγότερα παιδιά να εγγράφονται στα σχολεία  και υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης της φοίτησης στη διάρκεια της χρονιάς. Πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να αποφευχθεί αυτό», επισήμανε ο διευθυντής της IRC στον Λίβανο, Μοχάμαντ Νάσερ.

AP Photo/Hassan Ammar

Η IRC ζητάει μεγαλύτερη στήριξη για αυτά τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις συνέπειες της έκρηξης, όχι αυτές της πανδημίας του κορονοϊού.

Όμως τα σχολεία στον Λίβανο δεν έχουν ανοίξει ακόμη, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς αναβλήθηκε για τα μέσα του Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής στον Λίβανο καταγράφονται περισσότερα από 35.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και τουλάχιστον 340 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19.

Πηγή: IRC, ΑΠΕ/ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα