Βέμπερ: Τα ευρωπαϊκά προβλήματα πρέπει να έχουν ευρωπαϊκές απαντήσεις

00:05 21/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Θερμός υποστηρικτής του ευρωπαϊκού οράματος, κατήγορος του εθνικού εγωισμού που εκδηλώνεται από ορισμένες χώρες στο μεταναστευτικό και υπερασπιστής της προσπάθειας που έγινε με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο Γιούνκερ για να βγει η Ευρωζώνη από την κρίση και να κρατηθεί ενωμένη, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, στην ομιλία που εκφώνησε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με την οποία ολοκλήρωσε την διήμερη επίσκεψή του.

Αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «η

Ευρώπη δεν θα ήταν αυτή που είναι χωρίς τη συμβολή της Ελλάδας, γι’ αυτό πιστεύω ότι και για όλες τις μελλοντικές εξελίξεις η συμμετοχή της Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας». Τόνισε μάλιστα ότι δεν θέλει να έχει μια γαλλική Ευρώπη ή μια γερμανική Ευρώπη, αλλά ότι θέλει να έχει μια Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι η Ελλάδα έζησε την πολλαπλή κρίση, την οικονομική και τη μεταναστευτική, σημειώνοντας ότι ήταν επιτυχής η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε ευρωπαϊκές απαντήσεις στα ευρωπαϊκά προβλήματα».

Μίλησε ακόμη για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την οποία γνώρισε η Ευρώπη εδώ και δέκα χρόνια και όπως είπε, η ΕΕ διέσωσε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας πέντε χώρες: την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Απ’ αυτές οι τέσσερις είναι εκτός προγράμματος με θετική τροχιά και η Πορτογαλία μάλιστα έχει ανάπτυξη 4%.

Είναι λοιπόν ανόητο, πρόσθεσε, να μιλάμε για Βορρά και Νότο, καθώς βλέπουμε την Πορτογαλία να κάνει πρόοδο. Πιστεύω ότι η προσπάθεια να κρατηθεί η Ευρωζώνη ενωμένη ήταν μια επιτυχημένη ιστορία. Και ο πρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας και στην περίπτωση της Ελλάδας. Προσπάθησε να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη και μέσα στο ΕΛΚ ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

Επίσης άσκησε έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά, λέγοντας ότι οι περικοπές στην Ελλάδα, του τρίτου προγράμματος οφείλονται στις λάθος αποφάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και με οικονομικούς και με πολιτικούς όρους γιατί κατέστρεψε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία μέσα στην ΕΕ. Είναι ένα ερώτημα που ο κ. Τσίπρας πρέπει να απαντήσει γιατί τέσσερις χώρες έχουν επιστρέψει στις αγορές και μια χώρα δεν τα καταφέρνει ακόμη, πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, συνέχισε ο κ. Βέμπερ, η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει επενδύσεις και αναφέρθηκε στο Σχέδιο Γιούνκερ το οποίο μπορεί να δημιουργήσει επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πηγή-Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα