Βαθαίνει το χάσμα Μαδρίτης – Βαρκελώνης (video)

20:26 21/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, μετά την απόφαση του Μαριάνο Ραχόι να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 και να θέσει εκτός νόμου την καταλανική κυβέρνηση. Εφόσον η γερουσία ανάψει το πράσινο φως, όπως αναμένεται, θα προκηρυχθούν εκλογές εντός εξαμήνου, ενώ στο διάστημα αυτό παραμένει η αυτονομία της επαρχίας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος,

που έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας. Επειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην εν λόγω περιφέρεια εντός έξι μηνών.

«Η αυτονομία και η αυτοδιακυβέρνηση της Καταλονίας δεν αναστέλλονται. Απομακρύνουμε τους ανθρώπους που έβγαλαν την Καταλανική κυβέρνηση εκτός νόμου και συντάγματος», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Επόμενο βήμα η έγκριση της ενεργοποίησης του άρθρου από τη Γερουσία και η προκήρυξη εκλογών στην Καταλονία από τον Μαριάνο Ραχόι μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ο Μ. Ραχόι έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει για την προκήρυξη εκλογών με τους Σοσιαλιστές και τους Θιουδαδάνος.

«Ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα μας είναι να σταματάμε κάθε μονομερή προσπάθεια υπονόμευσης της συνύπαρξής μας και των θεσμών μας», δήλωσε ο ηγέτης των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

«Για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά, να επανέλθει η οικονομική σταθερότητα και η ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 155», δήλωσε ο επικεφαλής των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα. Για κατάλυση της δημοκρατίας μιλούν οι Ποδέμος.

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών σε περιπτώσεις κρίσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί στη χώρα, από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία.

Η ιστοσελίδα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας δέχθηκε κυβερνοεπίθεση έπειτα από απειλές της οργάνωσης Anonymous, λίγες ώρες αφού ο ισπανός πρωθυπουργός ενεργοποίησε το άρθρο 155.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Γαλλικό Πρακτορείο

Σχετικές ειδήσεις: Εκλογές στην Καταλονία προανήγγειλλε ο Μ. Ραχόι

Αναστολή αυτονομίας και εκλογές στην Καταλονία αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση

Τοπικές εκλογές στην Καταλονία τον Ιανουάριο μετά την προσωρινή άρση της αυτονομίας

Keywords
Τυχαία Θέματα