Βαρκελώνη: Σύλληψη υπόπτου για διασυνδέσεις με τον ISIS

14:36 8/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας Μαροκινός, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε επίθεση, συνελήφθη στη Βαρκελώνη για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (ΙSIS).

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι προχώρησαν στη σύλληψη του υπόπτου μετά από κοινή έρευνα με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Μαρόκο και τις ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισαν τον ύποπτο βαθιά ριζοσπαστικοποιημένο.

«Ο

ύποπτος είχε την πρόθεση να πραγματοποιήσει τρομοκρατική ενέργεια, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι γνωστές», ανέφερε η αστυνομία σε σχετική ανακοίνωση. Οι διασυνδέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος ανάγονται πριν από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, αν και δεν είχε δείξει κανένα σημάδι ριζοσπαστικοποίησης μέχρι πρόσφατα.

Το ενδιαφέρον του για το τζιχαντιστικό κίνημα αυξήθηκε μετά την επιβολή lockdown εξαιτίας του κορονοϊού στην Ισπανία στις 14 Μαρτίου. Έκτοτε, ο ύποπτος δήλωνε δημόσια την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος και διακήρυττε το μίσος του για τη Δύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, έκανε αρκετές μυστικές εξορμήσεις στην πόλη, κατά τις οποίες η αστυνομία πιστεύει ότι αναζητούσε ενδεχόμενους στόχους για επίθεση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ισπανικών αρχών, ο ύποπτος ανταποκρίθηκε σε εκκλήσεις του Ισλαμικού Κράτους σε οπαδούς του στη Δύση να εξαπολύσουν επιθέσεις στις χώρες όπου ζουν.

Τον Απρίλιο, οι δυνάμεις ασφαλείας στη νότια πόλη Αλμέρια συνέλαβαν έναν βρετανό ράπερ που είχε πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα