Β. Παπαευαγγέλου: 9.500 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στην Αττική, πάνω από 2.000 στη Θεσσαλονίκη (video)

18:51 21/5/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Αττική έχουμε 9.500 ενεργά κρούσματα και περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας. Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας εμφανίζει μία πτωτική πορεία, μία ύφεση που την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται στο 5%. Ωστόσο, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι αυτό που απασχολεί τους

ειδικούς είναι ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός της μείωσης των κρουσμάτων φαίνεται να ανακόπτεται.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Αττική, όπου η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει μια σταθεροποίηση σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο» τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζουν και η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία.

Παράλληλα, παρατηρείται μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 39 έτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την περασμένη εβδομάδα περίπου ένας στους τρεις που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό είναι ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι το τεράστιο όφελος των αυτοδιαγνωστικών τεστ επιβεβαιώνεται κάθε εβδομάδα και πως συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της διασποράς στους χώρους εργασίας και στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 6.500 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν από τα self test την περασμένη εβδομάδα.

«Από τις 8 Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί χάρη σε αυτή τη χρήση του τεστ, περισσότεροι από 19.000 συνάνθρωποί μας που δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί. Η έγκαιρη διάγνωση τους έδωσε τη δυνατότητα να προστατεύσουν την οικογένειά τους, τους συναδέλφους τους αλλά και τους φίλους τους» υπογράμμισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Επί συνόλου περίπου 50.000 τεστ που γίνονται καθημερινά σε μονάδες υγείας, ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα παραμένει κάτω από το 4%.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι με rapid tests που διενεργούν κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα, με τον δείκτη θετικότητας στο 1,6%.

«Όμως εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα σε κάποιες περιοχές, τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω την Πτολεμαΐδα, την Ξάνθη ή την Κόρινθο, όπου η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας και καμιά φορά ξεπερνά και το 3 και το 7%» πρόσθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Υπάρχουν αρκετές περιοχές σε όλη την επικράτεια με μικροεξάρσεις της πανδημίας, σημείωσε.

Περισσότεροι από 3.500 ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό σε όλη τη χώρα. Σημαντική μείωση των νοσηλειών παρατηρείται στην Αττική κατά 20%, στη Θεσσαλονίκη κατά 35%, ενώ αντίθετα, λόγω του αυξημένου φορτίου στη Δυτική Ελλάδα αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών στην Πάτρα και στα Ιωάννινα.

Για τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο αριθμός τους «δεν μειώνεται όσο περιμέναμε» και πως η διάμεση ηλικία των νέων εισαγωγών είναι τα 60 έτη.

Μειώνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων, αφού για κάθε 10 ασθενείς που αποσωληνώνονται, 7 διασωληνώνονται.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται περαιτέρω μείωση των διασωληνώσεων και των νέων θανάτων.

Η κα. Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση στους ενήλικες άνω των 50 ετών να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να εμπιστευτούν τους ειδικούς και να πάνε να εμβολιαστούν. Παράλληλα, κάλεσε τους νέους να κάνουν λίγη υπομονή ακόμα για τους μεγαλύτερους.

Επανέλαβε ότι «άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας», προειδοποιώντας για άλλη μία φορά ότι «ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας».

www.ertnews.gr



Το άρθρο Β. Παπαευαγγέλου: 9.500 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στην Αττική, πάνω από 2.000 στη Θεσσαλονίκη (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα