Β. Λαδόπουλος: «Μια φορά κι έναν καιρό ελπίζαμε στο όνειρο»

19:17 21/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Μια φορά κι έναν καιρό ελπίζαμε στο …όνειρο», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Λαδόπουλου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας για τη νέα του συγγραφική δουλειά, αλλά και για την εμπειρία του από την εκπαίδευση κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Το βιβλίο του Β. Λαδόπουλου περιέχει πέντε διηγήματα εκ των οποίων, τα δύο αφορούν προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες, ενώ τα άλλα διηγήματα ακολουθούν τη μυθοπλασία. Εκπαιδευτικός με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό

έργο, και μια μεγάλη επαγγελματική εμπειρία σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, επέλεξε να ασχοληθεί με την διαπολιτισμική εκπαίδευση, με τις εκπαιδευτικές ανισότητες και τον αναλφαβητισμό. Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, η προσωπική του ευαισθησία για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τον οδήγησαν να ασχοληθεί με την εκπαίδευση ενήλικων κρατούμενων σε φυλακές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στα «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας», που συνεχίζουν να λειτουργούν προσφέροντας αξιόλογο έργο στην εκπαίδευση ενηλίκων τροφίμων των δικαστικών φυλακών.

Ο συγγραφέας Β. Λαδόπουλος στο στούντιο της ΕΡΤ Λάρισας με τους Γ. Γιάτσιο και Ίριδα Μπάμη

Η δραστηριοποίησή του στον συγκεκριμένο τομέα, σε εποχές που ο χώρος των φυλακών αποτελούσε ταμπού ακόμη και για συζήτηση, έφερε τον συγγραφέα πολλές φορές αντιμέτωπο με το κοινωνικό του περιβάλλον, αφού υπήρχε φόβος για το άγνωστο τότε εγχείρημα, απορίες αλλά και ερωτήσεις για την κατάληξή του. Ο κ. Λαδόπουλος, δήλωσε πολύ υπερήφανος για την επιτυχημένη πορεία της λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές.
Στο βιβλίο του, όπως εξήγησε γίνεται και ο ίδιος μάρτυρας συλλογικής μνήμης, παραθέτοντας ιστορίες της προσφυγικής του καταγωγής, το ταξίδι της οικογένειάς του από την Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη το 1922. Μέσα από το έργο του θέλει να δώσει τροφή και στα όνειρα του αναγνώστη, και μέσα από τα αδιέξοδα που αναφύονται από την κρίση, να δώσει κίνητρα στη σκέψη για να υπερισχύσει το εμείς από το εγώ. Το βιβλίο του θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Μαΐου, στο Café Θέα/ tro, που βρίσκεται πάνω από το Βασιλικό Θέατρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα