Τζανακόπουλος: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις

09:33 18/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τη 2η αξιολόγηση και την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου για μία συνολική συμφωνία τον Απρίλιο, εκφράζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας επιδίωξη είναι να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί.


Πιέζουμε για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη λύση, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις και δεν θα υιοθετήσουμε τη γραμμή της ΝΔ, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

μέσω της Ημερησίας. Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση έχει δημιουργήσει μία αίσθηση αβεβαιότητας, και την αποδίδει στη στάση του ΔΝΤ και στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, ενώ εκτιμά πως εφόσον οι προβλέψεις για το 2018 επιβεβαιωθούν, το 2019 θα τεθούν σε εφαρμογή τόσο τα μέτρα όσο και τα αντίμετρα, τα οποία θα έχουν ψηφιστεί ταυτόχρονα στη Βουλή.

Χθες, μετά την πολύωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε πως παραμένουν ανοιχτά τρία θέματα, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το θέμα των ενεργειακών, τα οποία τα παρέπεμψε σε πολιτική συζήτηση. Σημείωσε ακόμη, ότι έχουν κλείσει τα ζητήματα για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ όσον αφορά τα μέτρα και τα αντίμετρα, άφησε να εννοηθεί ότι αναμένεται να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς όμως να έχει συμφωνηθεί το ποσοστό.

Η κοινή θέση ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα και να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ζήτημα αρχής της ΕΕ, διατυπώθηκε κατά τις χθεσινές συναντήσεις του προέδρου της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Το Μέγαρο Μαξίμου, εν τω μεταξύ, απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου τη ΝΔ ότι η χώρα είναι μετέωρη και πάει να γίνει παρίας, τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για τη χώρα, καθώς γνωρίζει ότι η 2η αξιολόγηση ολοκληρώνεται και το αφήγημά του περί εκλογών πνέει τα λοίσθια.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα