Τσίπρας-Μέρκελ: Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη μεταξύ μας

00:06 11/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Για το Σκοπιανό, τις μεταρρυθμίσεις και το μέλλον της Ευρώπης μίλησαν Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον πρωθυπουργό που με τη συνεργασία του με τον Ζόραν Ζάεφ εργάστηκε για μια λύση

στο ονοματολογικό των Σκοπίων, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα βήμα μπροστά και μοντέλο και για άλλες διαφορές.

Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε την Α. Μέρκελ σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014.

«Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας όμως την κοινωνία όρθια και την έγνοια μας στους πιο ευάλωτους», επεσήμανε.

«Η Ελλάδα του 2019 αφήνει πίσω αυτήν την εποχή, την εποχή των ελλειμμάτων, σημειώνει ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποτελεί πρωταθλητή στην Ευρώπη στην μείωση της ανεργίας αλλά και πρωταθλητή στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, μεταρρυθμίσεις που έχουν τη συναίνεση της κοινωνίας γιατί οι πολίτες κατανοούν ότι δίνουν προοπτική και έχουν αποτελεσματικότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας. Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά. Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα και στις δύο πλευρές, τα στερεότυπα από τη μια πλευρά στην Ελλάδα του αυταρχικού Γερμανού και στην Γερμανία του τεμπέλη Έλληνα που ευθύνεται για την κρίση. Παράλληλα διανύσαμε μια περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις και δύσκολους συμβιβασμούς αλλά αυτή είναι και η πορεία της Ευρώπης, η πορεία της προσπάθειας να συνθέτουμε τις αντιθέσεις μας και να προχωράμε μέσα από προωθητικούς συμβιβασμούς.

Διαπιστώσαμε ότι τότε όπως και σήμερα μας χωρίζουν διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, τα στερεότυπα, τις διαφορές και να βρούμε κοινό τόπο διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και η διάσωση με μια έννοια της ίδιας της Ευρώπης γιατί η ελληνική κρίση ήταν μια ευρωπαϊκή κρίση», τόνισε ο κ. Τσίπρας και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, γίνεται μέρος της λύσης.

«Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσα μας, γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις», είπε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στις πρώτες δηλώσεις της, προσθέτοντας ότι δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης.

«Η ανεργία έχει μειωθεί και θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους. Προσπαθούμε να συμβάλουμε και να προσφέρουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι», επεσήμανε η κ. Μέρκελ και ευχαρίστησε που δίνεται στη Γερμανία η δυνατότητα να είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.

www.ert.gr

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα