Τρομοκρατική επίθεση χαρακτήρισε η Μέρκελ το μακελειό στο Βερολίνο (video)

13:37 20/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τρομοκρατική επίθεση χαρακτήρισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το χθεσινό μακελειό σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, όπου 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 48 τραυματίστηκαν. Τα αιματηρά γεγονότα όχι μόνο στο Βερολίνο αλλά και στην Άγκυρα και τη Ζυρίχη έχουν προκαλέσει τον καθολικό αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ

είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όπου τη διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη Γερμανία στην έρευνά της.

Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για τρομοκρατική απειλή υψηλού επιπέδου στη Γαλλία. «Εχουμε υψηλό επίπεδο απειλής και έχουμε επίσης εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κινητοποίησης και επιφυλακής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τη Γερμανία.

Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να ενισχυθούν, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, στον απόηχο της επίθεσης με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Αντίθετα, χαρακτήρισε «άχρηστη» και δαπανηρή την επαναφορά των εθνικών συνόρων εντός της ΕΕ. Ο Επίτροπος δήλωσε ότι οι αυξημένοι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων θα μπορούσαν να συμβάλουν στον εντοπισμό των τρομοκρατών.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στη Γερμανία έπειτα από την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «σοκαριστική».
«Αυτό το έγκλημα με θύματα φιλήσυχους πολίτες είναι σοκαριστικό μέσα στον άγριο κυνισμό του», έγραψε ο Πούτιν στην καγκελάριο Μέρκελ και στον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάκιμ Γκάουκ, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Σε αυξημένη ετοιμότητα συναγερμού έως τις 9 Ιανουαρίου τίθενται οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αυστρία, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, τονίζοντας ταυτόχρονα πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένους κινδύνους, όπως επίσης δεν υπάρχει λόγος για να αποφεύγεται η επίσκεψη σε δημόσιες χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις.

Σχετική είδηση: Τρόμος στην καρδιά του Βερολίνου-«Πιθανή επίθεση» λέει η Γερμανία (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα