Τρίκαλα: Αντεγκλήσεις με φόντο τη φτώχεια

19:40 19/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Επιστρέφω τη δυσαρέσκεια. Δεν πιστεύω ότι ειπώθηκαν τέτοια πράγματα στο δημοτικό συμβούλιο Τρικάλων για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και για εμένα προσωπικά», δήλωσε σήμερα στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ Λάρισας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Αφορμή για τη δήλωση τα όσα ειπώθηκαν χθες το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο Τρικάλων για την στάση της περιφέρειας, σε σχέση με τη διατήρηση των κοινωνικών δομών κατά της φτώχειας στα Τρίκαλα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Αναστασίου καθώς και ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αλλά και παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασαν γενικευμένη δυσαρέσκεια κατά της περιφέρειας για κωλυσιεργία στην προκήρυξη προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των οποίων θα λειτουργούν από τούδε και στο εξής οι δομές κατά της φτώχειας, μετά την λήξη του τρόπου χρηματοδότησής τους από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας. Να σημειωθεί ότι στα Τρίκαλα λειτουργούν πέντε κοινωνικές δομές και συγκεκριμένα, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό εστιατόριο, ο ξενώνας φιλοξενίας αστέγων και το γραφείο διαμεσολάβησης. Χιλιάδες είναι οι ωφελούμενοι αυτών των δομών και 26 οι εργαζόμενοι στις δομές, από τους οποίους μετά την προκήρυξη της περιφέρειας για τη λειτουργία μέσω ΕΣΠΑ μόνο του κοινωνικού παντοπωλείου και του κοινωνικού φαρμακείου θα μείνουν τέσσερις (4).

Η Δημοτική Αρχή δια του δημάρχου και του αντιδημάρχου επέρριψαν ευθύνες στο υπουργείο για την λήξη των προγραμμάτων και στην περιφέρεια Θεσσαλία για μη έγκαιρη αντίδραση, ώστε να συνεχιστούν όλες οι δομές. Μάλιστα, ο κ. Αναστασίου προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα επικρίνοντας τον κ. Αγοραστό για έργα βιτρίνας και όχι ουσίας. «Αν επρόκειτο για έναν δρόμο, στον οποίο θα επρόκειτο να παραστεί ο κ. Αγοραστός και να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων, ακόμη και αν αυτός ο δρόμος δεν είχε να προσφέρει στην τοπική ανάπτυξη, θα είχε φροντίσει να δώσει τα χρήματα και να λύσεις τις όποιες εμπλοκές. Στην περίπτωση της βοήθειας σε φτωχούς συνδημότες, όμως δεν υπάρχει κορδέλα εγκαινίων».

Πιο ήπιος ήταν στις εκφράσεις του ο δήμαρχος Τρικκαίων, επικριτικός ωστόσο και ο ίδιος απέναντι στην περιφέρεια. Είπε χαρακτηριστικά ότι «οι δαπάνες μέσω των οποίων υλοποιούνται οι συγκεκριμένες δομές είναι του ΕΣΠΑ και όχι του Αγοραστού». Πρόσθεσε ότι ο δήμος Τρικκαίων ήταν έτοιμος από καιρό και διέθετε όλες τις δομές, ενώ τον περασμένο χειμώνα ο ξενώνας φιλοξενίας αστέγων εξυπηρέτηση ακόμη και για 24 ώρες ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Επεσήμανε ότι εννέα περιφέρειες σε όλη τη χώρα προχώρησαν έγκαιρα το δικό τους κομμάτι σε ό,τι αφορά τις δομές και συνέχισε να επικρίνει την περιφέρεια τονίζοντας ότι δεν προχώρησε σε διαβούλευση με το δήμο και τους εργαζόμενους στα προγράμματα ούτε καν για το ποια δομή είναι απαραίτητη να παραμείνει ανοιχτή.

«Επιστρέφω τη δυσαρέσκεια»

Σε δηλώσεις του σήμερα στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ Λάρισας ο περιφερειάρχης δήλωσε έκπληκτος.

«Αποκλείεται να τα είπε αυτά ο δήμαρχος Τρικκαίων – τόνισε – από τη στιγμή που εντάξαμε τόσες δομές στο δήμο όπως τα ΚΗΦΗ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς». Επέκρινε το δήμο ότι δεν ήταν έτοιμος έγκαιρα στην πρότασή του για το κοινωνικό εστιατόριο και επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι στις δομές είναι θέμα του δήμου, καθώς «η περιφέρεια κάνει μόνο στρατηγική». Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα κενό στη λειτουργία των δύο δομών που προκηρύχθηκαν (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο) από την 1η Νοεμβρίου και κατέληξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμος Τρικκαίων καθυστερεί διαδικασίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται από την πλευρά της δημοτικής αρχής για την κατασκευή κάποιων δρόμων. Προς τεκμηρίωση των απόψεών του επεσήμανε ότι η περιφέρεια διαθέτει τα χρήματα για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών περιοχών των Τρικάλων που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, δεν «έτρεξαν» όμως οι διαδικασίες από το δήμο.

Ο Δήμος ήταν έτοιμος

Έκπληκτος με στη σειρά του από τα όσα είπε ο περιφερειάρχη δήλωσε ο δήμαρχος Τρικκαίων στην εκπομπή «Δρομολόγιο Αντιθέσεων» του ραδιοθαλάμου Τρικάλων της ΕΡΤ.

«Ευτυχώς – τόνισε – υπάρχει η ΠΕΣΚΕ και μπορεί ο οποιοσδήποτε να προστρέξει στα έγγραφα για να δει την αλήθεια». Άφησε αιχμή κατά της περιφέρειας λέγοντας ότι σε μία εποχή που ο λαός φτωχοποιείται ο όποιος φορέας πρέπει να θέτει τις προτεραιότητές του. «Οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με το κομμάτι των δομών – πρόσθεσε – πρωτίστως οι εργαζόμενοι σε αυτές γνωρίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή ο δήμος ήταν έτοιμος. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ειπώθηκαν όλα αυτά από τον περιφερειάρχη». Προσδιόρισε τη χρησιμότητα όλων των δομών, δηλώνοντας ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη η συνέχιση της λειτουργίας τόσο του κοινωνικού εστιατορίου (150 άνθρωποι σιτίζονται καθημερινά σε αυτό) όσο και του ξενώνα φιλοξενίας αστέγων ενόψει του χειμώνα. «Το θέμα είναι τι κάνεις με την κοινωνία, καθώς με τα στοιχεία του 2015 είμαστε οι τρίτοι στην Ευρώπη στην φτώχεια και αντί να δομήσουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης πάμε και κλείνουμε τους υφιστάμενους».

Τέλος, δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει ο δήμος τη λειτουργία αυτών των δομών μετά το τέλος Οκτωβρίου. «Αν δεν βρεθεί λύση κάλυψης μέσω ευρωπαϊκών πόρων – δήλωσε – θα το κάνουμε μόνοι μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα