Τριήμερο εθνικό πένθος για τους δεκάδες νεκρούς της τραγωδίας-Κι άλλοι αγνοούμενοι-Επιδείνωση καιρού (video)

10:48 16/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η επόμενη μέρα της πολύνεκρης τραγωδίας με τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, βρίσκουν τη χώρα σε 3ήμερο Εθνικό πένθος και τον κρατικό μηχανισμό να εξακολουθεί να αναζητά αγνοουμένους αλλά και να προσπαθεί να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες. Κυνηγοί και οδηγοί φορτηγών οι αγννούμενοι που αναζητούνται.

Σύμφωνα με τον εως τώρα απολογισμό, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο, δύο σοροί ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί, 12 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται και ανυπολόγιστες είναι οι υλικές

καταστροφές. Στην εκπομπή Απευθείας μίλησε ο Ν. Παπαευσταθίου διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά στις πληγείσες περιοχές, καθώς επίσης και σχολεία του δήμου Αθηναίων που βρίσκονται κοντά σε ρέματα, σε Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Γκύζη και Άνω Κυψέλη.

Η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο εν μέρει αποκαταστάθηκε ωστόσο παραμένουν οι δυσκολίες σε σημεία της παλαιάς εθνικής Αθηνών- Κορίνθου στις πληγείσες περιοχές και το 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής Ελευσίνας- Θήβας.

Είναι αποκαλυπτικό το βίντεο ντοκουμέντο.

Είναι ανάγκη να εμβαθύνουμε στις αιτίες. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό master plan για την αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αττικής, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Εχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να κάνουμε και απολογισμό για το αν υπήρξε όλα τα χρόνια σχεδιασμός, αν υλοποιήθηκαν έργα, που διατέθηκαν τα σχετικά κονδύλια.

Για ανείπωτη τραγωδία έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΝΔ από την Ελευσίνα και ζήτησε η πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος για τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στη δυτική Αττική. Στόχος είναι να ελεγχθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως αξιόποινες πράξεις μεταξύ των οποίων και πολεοδομικές παραβάσεις.

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών, από την φονική καταιγίδα στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, υπέβαλε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Βαθύτατα συγκλονισμένος, δήλωσε ο Αριχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Έθεσε τις δυνάμεις της Εκκλησίας στη διάθεση των πολιτών για την ανακούφιση των πληγέντων.

Μηνύματα συμπαράστασης και από το εξωτερικό. Τη θλίψη του για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και την ετοιμότητα της Κομισιόν να στηρίξει την Ελλάδα, εξέφρασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε ετοιμότητα και η Κυπριακή Δημοκρατία για να προσφέρει όποια βοήθεια ζητηθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Σε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωών και την συμπαράσταση του κυπριακού λαού προς τον ελληνικό λαό.

Την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και τα συλλυπητήρια της στους συγγενείς των θυμάτων από τις σφοδρές πλημμύρες, εξέφρασε η Τουρκία.

Λόγω της πολύνεκρης τραγωδίας, αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η ψήφιση του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μίλησαν για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην περίπτωση που εγκλωβιστούμε στις πλημμύρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα