Τριετές πρόγραμμα παιδιών και γονιών Ρομά από την Ι.Μ.Δ.

14:15 28/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τριετές πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης στις συνοικίες των Ρομά, Αλιβέρι και Αγία Παρασκευή για παιδιά όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης αλλά και των γονιών τους ξεκινά η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Αύριο στις πέντε το απόγευμα θα τελεστεί ο αγιασμός στα παλιά εκπαιδευτήρια «Νέος Απόστολος» και τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 ξεκινούν τα μαθήματα.

Όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, ο σχεδιασμός του προγράμματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και ο τίτλος του είναι «Άγιος Απόστολος Θαδδαίος-τριετές πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης στο

Αλιβέρι και την Αγία Παρασκευή» με σκοπό την συστηματικότερη παρέμβαση και αντιμετώπιση του φαινομένου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης και σε ενήλικες και από τον Σεπτέμβριο χρηματοδοτείται από τον παγκόσμιο οργανισμό “Church helps churches-bred for the world”.

Οι δράσεις του προγράμματος καλύπτουν τέσσερις τομείς:

-Εκπαίδευση: Ενισχυτική διδασκαλία στα μαθήματα του σχολείου, ξένη γλώσσα (αγγλικά και γαλλικά) μουσική (βυζαντινή, μουσική, κλαρίνο, κρουστά αρμόνιο , λαούτο κιθάρα), χορευτικό, εικαστικά – διακόσμηση, εργαστήρι λόγου και αφήγησης, αθλητισμός (ποδόσφαιρο – ομάδα ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ, μπάσκετ, κωπηλασία, επαγγελματική κατάρτιση (μαγειρική, καλλωπισμός,, μακιγιάζ, σχολή καμαριέρας).

Στόχοι της νέας αυτής παρέμβασης είναι η σταδιακή κοινωνική ένταξη , ο προσανατολισμός στην ολοκλήρωση των υποχρεωτικών σπουδών (Γυμνάσιο) και η συνειδητοποίηση από μέρους των γονιών της αξίας της εκπαίδευσης. Αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου και δυνατότητες επαγγελματικής και κοινωνικής αποκατάστασης.

Τα μαθήματα μουσικής γίνονται με την αρωγή του Συλλόγου Διάδοσης Παραδοσιακής Μουσικής «ΙΩΝΙΑ», ενώ για τα μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης συνεργάζεται με το πρόγραμμα το «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΙΕΚ ΓΙΑΤΣΟΣ».

Στο τέλος του προγράμματος θα χορηγούνται σχετικές βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες.

Τέλος ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι φέτος οι Ρομά μαθητές στο Γυμνάσιο έφθασαν τους 30 από 15 πέρυσι και στην πλειοψηφία τους είναι κορίτσια.

Οι συντελεστές

«Θησαυρό μάθησης» για το Πανεπιστήμιο χαρακτήρισε τις συνοικίες Αλιβερίου και Αγ. Παρασκευής ο Χρήστος Γκόβαρης, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης αναφερόμενος στις δράσεις που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο για τους Ρομά και ξεκίνησαν το 2011. Ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου, Αναστάσιος Γούκος, τόνισε ότι οι μαθητές του σχολείου αποτελούνται από ρομά κατά 2/3 και παιδιών από τις γύρω περιοχές της Ν. Ιωνίας κατά 1/3 και είναι σχολείο συνύπαρξης. Όπως είπε, υπάρχει μεγάλη βοήθεια από τους φορείς, αλλά αυτό που άλλαξε την εικόνα του σχολείου είναι η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη να ιδρυθεί το Δίκτυο Επανένταξης Ρομά.

Από την πλευρά της η διαμεσολαβήτρια της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ στο Κέντρο Στήριξης Ρομά, Ειρήνη Φραγκούλη επισήμανε ότι τα παιδιά θα μάθουν να γράφουν και να κάνουν διάφορες δραστηριότητες ενώ οι γονείς τους θα αποκτήσουν δεξιότητες για να βρουν μία δουλειά.

Η Ειρήνη Φραγκούλη, διαμεσολαβήτρια της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ στο Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου, σημείωσε ότι με το πρόγραμμα τα παιδιά θα μαθαίνουν να γράφουν και θα κάνουν δραστηριότητες που θα τους αρέσουν και οι μεγάλοι θα μπορέσουν να ειδικευτούν σε τομείς που θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν.

Τέλος, η αντιπρόεδρος του Σωματείου «Δημητριάς» και συντονιστής στη δράση του προγράμματος, ανέφερε ότι μέσω του Αθλητικού Σωματείου, «Δημητριάς» τα παιδιά μαθαίνουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ και κωπηλασία, όπου αθλούνται περίπου 500 παιδιά συνολικά. Στο άθλημα της Κωπηλασίας λειτουργεί και τμήμα ΑΜΕΑ, που προπονούνται στις εσωτερικές εγκαταστάσεις του ΝΟΒΑ με ειδικό κάθισμα στο κωπηλατήριο που είναι χορηγία του ΟΛΒ. Σύμφωνα με την κ. Φραγκούλη, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, καθώς ένα παιδί, που δεν μπορούσε να περπατήσει, ήδη άρχισε να περπατάει.

Keywords
Τυχαία Θέματα