Τρία χωριά στη ΒΔ Χίο διαμαρτύρονται για την κήρυξη ως αναδασωτέων, των καμένων χωραφιών τους

15:03 14/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ομόφωνα έκανε δεκτό το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου, το αίτημα των κατοίκων και κοινοτήτων στη Βορειοδυτική Χίου που ζητούν ο Δήμος να προχωρήσει στην υπόθεση προσβολής και αναθεώρησης της απόφασης που κήρυξε αναδασωτέα την καμένη περιοχή στα χωριά Αγιο Γάλας, Μελανειός και Νενητούρια.

Πρόκειται για την περιοχή που κάηκε από την καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 από το αιολικό πάρκο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο χωριό Μελανειός και αποτέφρωσε αγροτικές εκτάσεις με ελαιόδεντρα και άλλα παραγωγικά δέντρα.

Σύμφωνα

με το έγγραφο των κοινοτήτων των 3 χωριών από τα σχεδόν 5.000 στρέμματα που κάηκαν, μόνο τα 1840 στρέμματα χαρακτηρίσθηκαν αγροί, ενώ τα υπόλοιπα κηρύχθηκαν αναδασωτέα, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στους ιδιοκτήτες τους που πρέπει να αποδείξουν για τις περιουσίες τους.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση που υπήρξε μέχρι να οριστούν οι αναδασωτέες εκτάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, και συνεχίζουν:” Με την παρούσα επιστολή μας εκφράζουμε την αγωνία εκατοντάδων ιδιοκτητών και κατοίκων των χωριών μας, που διαπιστώνουν ακόμα μία φορά όχι μόνον την πλήρη απουσία της πολιτείας από την περιοχή, αλλά και ενέργειες οργάνων της, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην παραίτηση οποιουδήποτε να παραμείνει ή να επιστρέψει στην περιοχή και να επιχειρήσει να κρατήσει κάτι ζωντανό.

Με το καθεστώς που δημιουργείται, αφενός από τον χαρακτηρισμό των περίπου 2.500 στρεμμάτων ως δημοσίων δασικών γαιών και αφετέρου με την συλλήβδην κήρυξη αγρών ως αναδασωτέων, οι νόμιμοι ιδιοκτήτες είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, ακόμα και να οδηγηθούν στα δικαστήρια αν επιχειρήσουν – έχοντας την πεποίθηση ότι καλλιεργούν τα χωράφια τους – να προβούν σε τέτοιες δραστηριότητες σε αγρούς, οι οποίοι αυθαιρέτως βαφτίσθηκαν δημόσιες δασικές γαίες.

Μπαίνουν, επομένως, σε μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία με μηχανικό και δικηγόρο να αποδείξουν στην Δασική Υπηρεσία ότι τα χωράφια αφενός είναι δικά τους και αφετέρου δεν είναι δασικές εκτάσεις. Διαφορετικά, μπορεί και να βρεθούν στο αυτόφωρο. Το πρόβλημα, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους ιδιοκτήτες βρίσκονται εκτός Χίου και σχεδόν ανυπέρβλητο για τους κατοίκους εξωτερικού”.

The post Τρία χωριά στη ΒΔ Χίο διαμαρτύρονται για την κήρυξη ως αναδασωτέων, των καμένων χωραφιών τους appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα