Τουσκ: Η CETA θα σωθεί εαν το Βέλγιο γίνει «πρωταθλητής στο συμβιβασμό»

11:29 26/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά για τη CETA συνεχίζονται και η αυριανή διμερής σύνοδος κορυφής για την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας δεν έχει ακυρωθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter καλεί το Βέλγιο να γίνει «πρωταθλητής στη συναίνεση».

Talks on CETA continue. I still hope Belgium will prove

a consensus-building champion. As we speak, the summit tomorrow is still possible

— Donald Tusk (@eucopresident) October 26, 2016

Με ανάλογη δήλωση και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επιμένει ότι «υπάρχουν περιθώρια διάσωσης της CETA», τη στιγμή που τα μεγαλύτερα δίκτυα του κόσμου, μεταξύ αυτών το BBC και η Deutche Welle, προεξοφλούν ότι «ήρθε το τέλος».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Βελγίου δήλωσε ότι είναι αδύνατον η χώρα να γίνει το 27ο μέλος της Ε.Ε που επικυρώνει την αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, λόγω του «βέτο της Βαλονίας».

Για «ευφυή πολιτικό ελιγμό» από την πλευρά του προέδρου της ομόσπονδης και πάμφτωχης Βαλονίας Πιέρ Μανιέτ που «εποφθαλμιά το πηδάλιο του βελγικού Σοσιαλιστικού κόμματος εξαργυρώνοντας την ανυποχώρητη στάση του», κάνει λόγο η εφημερίδα De Standaard.

Ωστόσο ο βελγικός Τύπος προειδοποιεί ότι το βαλονικό «όχι» στη CETA εξελίσσεται σε «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της βελγικής ομοσπονδίας κλιμακώνοντας τον πολιτικό διχασμό μεταξύ της γαλλόφωνης Βαλονίας με την ολλανδόφωνη Φλάνδρα.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των Financial Times, το θέμα της CETA «έχει προκαλέσει σύγχυση σε ολόκληρη τη βάση της εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πανωλεθρία της προαναγγέλλει περίοδο αποσύνθεσης».

«Υπάρχουν 38 νομοθετικά σώματα, εκτός από τα επίσημα 27 της Ε.Ε που, κατά το παράδειγμα της Βαλονίας, μιας από τις πέντε ομόσπονδες οντότητες του Βελγίου, έχουν το δικαίωμα του βέτο πάνω στις αποκαλούμενες «μικτές συμφωνίες», όπως ορίστηκε και η CETA, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Financial Times
ΦΩΤΟ:THE CANADIAN PRESS/Adrian Wyld

Keywords
Τυχαία Θέματα