Τουρκία: Συμπλοκή και συλλήψεις ξένων, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες

18:17 24/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ολοκληρώθηκε και επίσημα στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η ψηφοφορία στην Τουρκία. Οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έκλεισαν υπό τη σκιά καταγγελιών για απόπειρες νοθείας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αλλά και συλλήψεις μελών ξένων αντιπροσωπειών, καθώς

και μια συμπλοκή με τρεις νεκρούς την οποία πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, απέδωσε σε «βεντέτα» που δεν σχετίζεται με τις εκλογές.
Με καταμετρημένο το 40% των ψήφων από τις προεδρικές εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 57,02% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και κύριος αντίπαλός του Ερντογάν στις εκλογές αυτές, συγκεντρώσει ποσοστό 28,3%. Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι αποπειρώνται να χειραγωγήσουν την αντίληψη του κόσμου για τα αποτελέσματα και μάλιστα, ο εκπρόσωπος του CHP, δήλωσε ότι «η υποστήριξη προς τον Ερντογάν βρίσκεται κάτω από το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο».

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) εξασφαλίζει το 48,61% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 25% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) συγκεντρώνει το 18,12%, το φιλοκουρδικό HDP (Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών) το 8,47%, το MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος το 12,54%, ενώ το Κόμμα Iyi (Καλό Κόμμα) το 9,1%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82% και πιο αυξημένο στις βουλευτικές εκλογές, ανήλθε στο 87%.

Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές Μουχαρέμ Ιντζέ μιλώντας μετά τη λήξη της ψηφοφορίας κάλεσε τους Τούρκους πολίτες «να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν», ενώ δήλωσε ότι «χωρίς αμφιβολία» τα εκλογικά του κέρδη θα είναι «πολύ καλά».

CHP's presidential candidate Ince cast his vote in northwestern Yalova province pic.twitter.com/7awLXnAGsE

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) June 24, 2018

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη και μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην προσέλευση των 59, 3 εκατομμυρίων εγγραμμένων που όπως είπε «καταδεικνύει πόσο αναπτυγμένη είναι η τουρκική δημοκρατία.» «Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια δημοκρατική επανάσταση με αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε, μιλώντας μάλιστα για «μετάβαση στο επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών».

Turkish president casts his vote in Istanbul

After casting his vote, Erdogan praised high voter turnout pic.twitter.com/KznedJO9qU

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) June 24, 2018

Βία στο Ερζερούμ

Νεκρός έπεσε ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του IYI parti, καθώς και ακόμη δυο ψηφοφόροι που βρίσκονταν στο χώρο, ενώ υπήρξαν και επτά τραυματίες.

Η συμπλοκή που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο του Ερζερούμ ανάμεσα σε μέλη του κόμματος του Ερντογάν και του κόμματος IYI parti της Μεράλ Ακσενέρ.

Opposition leaders cast votes in Turkey pic.twitter.com/roHv5T6vvC

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) June 24, 2018

Τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη στο Άγκρι της Τουρκίας ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως ‘τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές’», καταγγέλλει το PCF.

«Μας συνέλαβαν στις 10.30 και κρατηθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τις 17.00, μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας. Μας είπαν ότι δεν θα μας ασκηθεί δίωξη διότι η παρουσία μας δεν συνιστά αξιόποινη πράξη», είπε η γραμματέας του PCF, διευκρινίζοντας ότι η αντιπροσωπεία πήγε στην Τουρκία ανταποκρινόμενη στο κάλεσα του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, «προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα διαπραχθεί καμία απάτη».

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν παραμονή των εκλογών στην πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας, καθώς επενέβησαν δυνάμεις καταστολής κατά Κούρδων υποστηρικτών του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας (HDP), ο ηγέτης του οποίου Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραμένει στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016 και είναι υποψήφιος στις εκλογές.

TURKEY |

Many supporters of the arrested Kurdish leader @hdpdemirtas injured in Van city during the rally due to police violence. pic.twitter.com/N7nVrCPezq

— Vocal Europe (@thevocaleurope) June 23, 2018

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως δικαστικές διαδικασίες άρχισαν σε βάρος 10 ξένων που κατηγορούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι επιχείρησαν να προσποιηθούν τους διεθνείς παρατηρητές.

Σύμφωνα πάντα με το Ανατολή, τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

Ο Τόμας Ράιμερ, εκπρόσωπος της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναπτύξει εκλογικούς παρατηρητές στην Τουρκία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν έχει καμιά πληροφορία» ότι πρόκειται για μέλη της αποστολής του.

Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος για την προεδρία δεν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Σχετική είδηση: Τουρκία-εκλογές: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει απόπειρες εκλογικής νοθείας (photo gallery)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα