Τοπόσημα του 1821 | Θεσσαλονίκη

12:04 21/5/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα «Τοπόσημα του 1821» ταξιδεύουν στο παρελθόν και στο παρόν της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, του Αγίου Όρους και της Δοβίστας, της Κοινότητας των Σερρών που φέρει πλέον το όνομα του Αγωνιστή Εμμανουήλ Παππά. Η ψηφιακή απεικόνιση αλλά και η τρισδιάστατη αναπαράσταση έρχονται να δώσουν πνοή στα γεγονότα, που η ιστορία αδυνατεί να σκεπάσει με τη σκόνη της.
Με μπροστάρη τον Εμμανουήλ Παπά, τον τραπεζίτη που έγινε επαναστάτης ζώνοντας ο ίδιος και τα παιδιά του τα άρματα, η φλόγα της Επανάστασης ανάβει

αρχικά στη Χαλκιδική με τη1821 | Θεσσαλονίκη να ακολουθεί. Στον Αγώνα στρατεύονται πάνω από 60 χωριά της Χαλκιδικής και περισσότεροι από 1.000 μοναχοί του Αγίου Όρους.
Οι θυσίες αναρίθμητες. Το αίμα ακριβό αντίτιμο για την πολυπόθητη ελευθερία. Ο καπετάν Χάψας με τα παλικάρια του ξεχύνονται με ορμή στα εχθρικά στρατεύματα χωρίς δεύτερη σκέψη, για να δώσουν χρόνο διαφυγής στα γυναικόπαιδα.
Ο Λευκός Πύργος, σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, την περίοδο της Οθωμανοκρατίας λειτουργούσε ως φυλακή. Μαζί με το Διοικητήριο, τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά και τον Άγιο Αθανάσιο αποτέλεσαν ορισμένα από τα ισχυρά τοπόσημα της άλλοτε βυζαντινής συμβασιλεύουσας, στα οποία διαδραματίστηκαν σκηνές φρίκης που οδήγησαν στον θάνατο χιλιάδες Έλληνες που η καρδιά τους πάλλονταν για την Ελευθερία.
Τί συνέβη στα Βασιλικά; Ποιοι ήταν τα «Συκιωτάκια»; Υπάρχει χορός με το όνομα «Μανώλης»; Γνωρίζουμε άραγε το «Κανλή Κουλέ»; Πόσοι ξέρουν ότι ήταν τόπος θυσίας και μαρτυρίου η αγορά Καπάνι;
Γιατί τραγουδιέται ακόμη η Μανιώ; Είναι δυνατόν τα λαγουδάκια να φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες; Πως βιώνει μια γυναίκα από την Πολωνία το ιστορικό φορτίο του Συλλόγου που ηγείται; Πως δρα ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος ως φορέας παράδοσης και ιστορικής μνήμης;
Μια περιπλάνηση ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Ένα ωριαίο επεισόδιο, ύμνος στη συμβολή της Βόρειας Ελλάδας να δαφνοστεφανωθεί νικήτρια η Ελλάδα. Μία προσφορά, με αξία που ζυγιάστηκε καλά στο μυαλό των Ελλήνων. Και μέτρησε τόσο ώστε πριν ακόμη κλείσει αιώνας από την Επανάσταση, σε ένδειξη ανταπόδοσης, να συγκεντρωθούν αγωνιστές από όλη τη χώρα αγωνιστές για να συμβάλουν στον Μακεδονικό Αγώνα.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Παρουσίαση: Γρηγόρης Τζιοβάρας
Concept: Αναστασία Μάνου
Σενάριο: Γρηγόρης Τζιοβάρας,
Script: Βάσω Χρυσοστομίδου
Δ/ση παραγωγής: Φάνης Μιλλεούνης
Δ/νση φωτογραφίας: Μιχάλης Μπροκαλάκης, Ιωάννης Μανούσος
Μοντάζ:Ηρακλής Φίτσιος
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Πλατύραχος
VFX :White fox animation department, Newset ltd
Εxecutive Producer Αναστασία Μάνου



Το άρθρο Τοπόσημα του 1821 | Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα