Τόπος μελισσοκομίας η Θράκη

06:44 23/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονο ενδιαφέρον για επαγγελματική αποκατάσταση στην μελισσοκομία εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια στη Θράκη από νέο κόσμο της περιοχής . Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο στον Έβρο υπάρχουν πάνω από 1000 κωδικοί μελισσοκόμων, οι 500 από τους οποίους είναι ενεργοί, καθώς οι αυτοί οι μελισσοκόμοι ασχολούνται ενεργά έχοντας από 100 έως 1.200 κυψέλες ο κάθε ένας.

«Η Θράκη είναι ένας μελισσοκομικός παράδεισος» δηλώνει ο Πασχάλης Χριστοδούλου, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου «η Κυψέλη» στον κεντρικό Έβρο και σημειώνει ότι το έχει αντιληφθεί η περιφερειακή

αρχή στηρίζοντας τους μελισσοκόμους. Μάλιστα έχει συμφωνηθεί από κοινού να υπάρξει οργάνωση του χώρου ώστε να μπορούν να εμπορεύονται οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι με καλύτερους όρους το μέλι τους. «Όταν έρχονται οι έμποροι και μας το παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί, δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα» δηλώνουν οι ίδιοι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διάλογος δημιουργίας ενός νέου συνεταιρισμού, είτε με τη μορφή ΚΟΙΝΣΕΠ, είτε με τη μορφή Ομάδας παραγωγών, για να μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους οι παραγωγοί το μέλι. Εκτιμάται ότι στην περιοχή της Θράκης παράγονται περίπου 4.000 τόνοι μελιού. Αν συμπεριληφθεί και η ποσότητα του μελιού που παράγεται στη Θράκη από τους ξένους μελισσοκόμους τότε η παραγόμενη ποσότητα διπλασιάζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα