Τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα τίμησε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ

10:27 25/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα τίμησε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ στο πλαίσιο της δέκατης εκδήλωσης της σειράς με γενικό τίτλο «Επίμονοι Θεσσαλονικείς», στην αίθουσα του Ιδρύματος.
Ο τιμώμενος συγγραφέας παρουσίασε φωτογραφίες από την παλιά Θεσσαλονίκη, θέλοντας να εξηγήσει σε τι συνίστανται οι αναφορές του σε αυτήν, «όχι γιατί ήταν τότε όλα καλά, προφανώς και όχι», αλλά γιατί ήταν το πεδίο μέσα στο οποίο, όπως είπε -δύσκολα κανείς το συνειδητοποιεί, αλλά προκύπτει

και μέσα από αυτές τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες- όπου, άνθρωποι, έζησαν, περπάτησαν, προηγήθηκαν και άφησαν το στίγμα τους, αφήνοντας και υλικό που είναι απαραίτητο για τον λογοτέχνη, τον πνευματικό δημιουργό.
«Η πόλη είναι ένα σκηνικό τα κτίρια, οι δρόμοι, τα μνημεία, αλλάζει βέβαια στο χρόνο» είπε ο κ. Σερέφας, κάνοντας μια παρομοίωση της, ως μια σκηνή, όπου «αλλάζουν οι θίασοι», οι άνθρωποι που έζησαν «πριν από μας, τώρα είμαστε εμείς, αύριο κάποιοι άλλοι» και «ο κάθε θίασος, που κινείται σε αυτό το σταθερό σκηνικό παράγει τις δικές του ιστορίες». Ο συγγραφέας διάβασε ένα απόσπασμα από τον ανέκδοτο θεατρικό μονόλογο, με τίτλο: «Ο Ταραντίνο στο Βαρδάρη».

Την τιμητική διάκριση απένειμε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Ηλίας Κουτσούκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο το τάλαντο της γραφής, ή ο αριθμός των έργων του, που κάνει τον Σερέφα να ξεχωρίζει, αλλά και το γεγονός ότι ο Σάκης ο Σερέφας «είναι στο «εμείς», όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης, δεν είναι στο εγώ» και αυτό αποδεικνύεται από το έργο του. Για τον λογοτέχνη, που από το 1992 διατρέχει με το έργο του διαφορετικές περιοχές της γραφής, στις οποίες ενσωματώνει, ελέγχει, ανασυνθέτει και συστήνει βιογραφικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης, μίλησαν ο φωτογράφος και συγγραφέας Άρις Γεωργίου και ο θεατρολόγος Νικηφόρος Παπανδρέου.

Ποιός είναι ο Σάκης Σερέφας
Ο Σάκης Σερέφας σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2000 έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων του Τμήματος Κλασικών Σπουδών σχετικών με τη νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία.
Το 2012 φιλοξενήθηκε στην Cité Internationale des Arts, έπειτα από πρόσκληση του δήμου του Παρισιού και του Theatre de la Ville, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στη διοργάνωση Chantiers d’ Europe 2012.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διεθνή εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης υπό την αιγίδα της Unesco (Μάρτιος 2001, Αθήνα – Δελφοί – Ολυμπία), στην Διεθνή Σκηνή Συγγραφέων στην Στοκχόλμη (Μάιος 2002), στο Φεστιβάλ Ελληνικής Λογοτεχνίας στην Στουτγάρδη με διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού του Βερολίνου (Μάιος 2003).
Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει 58 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες, παιδική λογοτεχνία -το βιβλίο του Δρόμο Παίρνω Δρόμο Αφήνω τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, 2013- καθώς και δεκάξι θεατρικά έργα τα οποία έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο), στο Simpkins Lee Theatre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και αλλού. Έγραψε το σενάριο για την ταινία Ρουλεμάν (μεγάλου μήκους, σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος, 2004), η οποία προβλήθηκε στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2005), καθώς και στο film-market του Φεστιβάλ των Καννών (2005).
Για το έργο του έχει αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία λογοτεχνίας και θεάτρου και άλλες τιμητικές διακρίσεις.
Ποιήματά του ανθολογούνται, μεταξύ άλλων, και στην έκδοση A Century of Greek Poetry 1900 – 2000 (Cosmos Publishing, New Jersey, USA, 2004).
Φ. Γρηγοριάδης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα