“Τον πήρε ξώφαλτσα…”, μαρτυρίες γα την επίθεση κατά Γ. Κουτσοδόντη, συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη

21:04 8/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες από το απόγευμα της 6ης Ιουνίου 2016 για τον νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη και την αναίτια επίθεση που δέχτηκε με γροθιές, σπρωξίματα και «μια κλωτσιά που ευτυχώς τον πήρε ξώφαλτσα» από τον κατηγορούμενο Ματθαίο Μερμηγκούση.
Στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χίου, ο Γιάννης Κουτσοδόντης περιέγραψε εκείνη την ημέρα των επεισοδίων στον τότε καταυλισμό προσφύγων- μεταναστών στη Σούδα και το πώς «έγινε κόκκινο πανί» για τον κατηγορούμενο, την ώρα

που εκτελούσε τα καθήκοντά του για τυχόν αναγκαία μεταφορά τραυματιών στο Νοσοκομείο Χίου.
Είχε προηγηθεί η επίθεση εναντίον ανηλίκου πρόσφυγα από τον κατηγορούμενο και κατά του εθελοντή, μέλους ομάδας αλληλέγγυων που στηρίζουν τους πρόσφυγες Αντώνη Βορριά και η προσπάθεια παροχής υπηρεσιών από το Γιάννη Κουτσοδόντη που λίγο μετά δέχτηκε την επίθεση.
Στην ερώτηση της Προέδρου γιατί δεν αμύνθηκε σημείωσε ευθαρσώς ότι ήταν σε υπηρεσία και ότι δεν απαντούν σε προκλήσεις.

on camera
Μια επίθεση που εκτυλίχθηκε on camera, αυτή που κλήθηκε εκτάκτως ως μάρτυρας, επειδή ήταν μπροστά στο επεισόδιο, να καταθέσει ο διευθυντής της ΑΛΗΘΕΙΑΣ Γιάννης Τζούμας, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο κατηγορούμενος «σήκωσε το πόδι του και του έριξε κλωτσιά, για καλή του τύχη έπεσε προς τα πίσω και τον πήρε ξώφαλτσα…».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συμμετοχή του κατηγορούμενου στα επεισόδια σημείωσε ότι «είναι ο αρχηγός, ο πρωταγωνιστής», σημειώνοντας ότι το πρόβλημά του κατά την άποψή του είναι ιδεολογικό σχετικά με το προσφυγικό, εκτός από το ότι είναι γείτονας στη Σούδα.
Αυτή τη γειτνίαση του σπιτιού του με τον καταυλισμό στη Σούδα προσπάθησαν να αναδείξουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου και συνδέοντας το κλείσιμο της Σούδας με τη μη συμμετοχή του πλέον σε συγκεντρώσεις.
Αναφερόμενος σε άλλα επεισόδια που έγιναν την περίοδο 2016-2017, με πρώτα στο λιμάνι τον Απρίλιο του 2016, με επίκεντρο τους πρόσφυγες ο Γ. Τζούμας σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος δεν απουσίαζε από αυτά και οριοθέτησε την απομάκρυνσή του μετά τις πρώτες μηνύσεις σε βάρος του και στην προσπάθεια της αστυνομίας να βάλει τάξη στο θέμα. Μάλιστα σημείωσε ότι επίθεση φραστική δέχτηκε ακόμα κι ο τότε αστυνομικός διευθυντής κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην πλατεία, όταν δεν αναγνωρίστηκε φορώντας πολιτικά ρούχα και καινούργιος στο νησί!
Τις ιδεολογικές διαφορές επισήμανε και η 2η μάρτυρας, εργαζόμενη τότε στη Βιβλιοθήκη Κοραή και μέλος των αλληλέγγυων πολιτών, Χριστίνα Σπύρου, κάνοντας λόγο και για τις βρισιές που εισέπρατταν με πιο ήπια ότι πληρωνόντουσαν για το προσφυγικό… Η ίδια παρούσα στο επεισόδιο, περιέγραψε την επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Κουτσοδόντης και ότι δέχτηκε αρχικά και γροθιά, αλλά και τη στάση της ίδιας που είχε πέσει πάνω του χτυπώντας τον με το χέρι για να αφήσει τον Γιάννη Κουτσοδόντη.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις 9.30 το πρωί της Τρίτης, 9 Απριλίου, με τις υπόλοιπες καταθέσεις μαρτύρων.
Να σημειώσουμε επίσης τη συμβολική παρουσία του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη στην έναρξη της δίκης.

The post “Τον πήρε ξώφαλτσα…”, μαρτυρίες γα την επίθεση κατά Γ. Κουτσοδόντη, συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα