Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

10:04 16/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020 με τις αγαπημένες «Κυριακές στην Τεχνόπολη», που πραγματοποιούνται διαδικτυακά την Κυριακή 17 Μαΐου 2020. Η δράση έχει θέμα «Inclusion for all» και είναι αφιερωμένη στη Ημέρα Μουσείων και στις βασικές αξίες που πρεσβεύει το θέμα που επέλεξε για φέτος το ICOM: «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή».

Η Διεθνής

Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, για να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου. Το θέμα του φετινού εορτασμού θέτει στο επίκεντρο τον κοινωνικό ρόλο των μουσείων, τα οποία μέσα από τη δράση τους προωθούν την κοινωνική πολυμορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου σχεδίασε και προτείνει μια σειρά από online δραστηριότητες που απευθύνονται σε άτομα από διαφορετικές ηλικίες και ομάδες και με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Όλες οι δράσεις έχουν σκοπό να αναδείξουν πολύτιμες έννοιες για κάθε κοινωνία, όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη και η διαφορετικότητα, προάγοντας ταυτόχρονα την εξάλειψη των διακρίσεων, τόσο μέσα στο μουσείο όσο κι έξω από αυτό.

Το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα της Κυριακής 17 Μαΐου περιλαμβάνει ένα δημιουργικό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά, μια συναρπαστική διαδικτυακή ξενάγηση στο ΒΜΦ με απόδοση στη νοηματική γλώσσα, ταινίες μικρού μήκους που εξερευνούν τη θέση της γυναίκας και των νέων στην εργασία, καθώς και μια θεατρική περφόρμανς για οικογένειες και παιδιά που θα μεταδοθεί ζωντανά από το ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης «Μιλτιάδης Έβερτ», που στεγάζεται στο ιστορικό Αεριοφυλάκιο 2.

Όλες οι δράσεις θα είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΒΜΦ.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα:

Οι κυρίες Πορτατίφ

Διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα-θεατρική performance από την ομάδα θεάτρου Τρελά Χρώματα. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για κωφούς, βαρήκοους αλλά και ακούοντες. Απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 6 ετών και άνω.

Ποιος ήταν ο επιχειρηματίας που έφτιαξε το εργοστάσιο φωταερίου; Τι σχέση έχει με τις κυρίες Πορτατίφ; Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις απογόνους του επιχειρηματία που ίδρυσε το εργοστάσιο φωταερίου, τις κυρίες Πορτατίφ! Μέσα από τις ιστορίες τους θα ανακαλύψουν την ιστορία του Γάλλου επιχειρηματία αλλά και την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου.

Η δράση θα παρουσιαστεί ζωντανά από το από το Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» την Κυριακή 17 Μαΐου στις 12:00. Διάρκεια διεξαγωγής: 45’

Είμαστε όλοι μοναδικοί

Διαδικτυακό εικαστικό εργαστήριο για οικογένειες με παιδιά από 3 ετών.

Τι είναι πιο δυνατό: το τούβλο, το μαντέμι ή το κάρβουνο; Δεν έχει σημασία, γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά το ίδιο σημαντικοί! Σκίτσα και φωτογραφίες κατευθύνουν τους συμμετέχοντες να φτιάξουν μία εικαστική κατασκευή σε σχέση με το εργοστάσιο φωταερίου αλλά και τη διαφορετικότητα.

*Σχεδιασμός περιεχομένου: Γεωργία Λαζάρου, γραφιστική επιμέλεια: Άλκηστις Τσίκου

Το υλικό του εργαστηρίου θα είναι διαθέσιμο online από την Κυριακή 17 Μαΐου στις 11:00 και θα παραμείνει στην επίσημη σελίδα του ΒΜΦ.

Μια σύντομη βόλτα στο Μουσείο

Διαδικτυακή ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με απόδοση στη νοηματική γλώσσα. Ειδικά σχεδιασμένη για ενήλικες και παιδιά από 9 ετών, κωφούς, ακούοντες και βαρήκοους. Σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό κέντρο Νοηματικής Γλώσσας «ο Κρατύλος».

Τι είναι το φωταέριο; Πώς παράγεται; Μέσα από την ξενάγηση στο Μουσείο, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου, που έδωσε φως κι ενέργεια στην πόλη της Αθήνας για περισσότερο από 130 χρόνια.

Η ξενάγηση θα είναι διαθέσιμη online από την Κυριακή 17 Μαΐου στις 11:00 και θα παραμείνει στην επίσημη σελίδα του ΒΜΦ.

Προβολή ταινιών σε συνεργασία με την ομάδα Balkan Beyond Borders

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει μία γυναίκα που προσπαθεί να πετύχει στον εργασιακό της χώρο; Πώς είναι η δουλειά για ένα νεαρό αγόρι που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα;

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 8 ταινίες μικρού μήκους με θέμα τόσο τη θέση της γυναίκας στην εργασία, όσο και τη θέση των νέων στην εργασία. Οι ιστορίες νέων και γυναικών διαδραματίζονται σε χώρες των Βαλκανίων (Ελλάδα, Τουρκία, Β. Μακεδονία, Βοσνία κ.ά.) αγγίζοντας το ευαίσθητο κοινωνικά θέμα σε σχέση με την εργασία, την ηλικία, αλλά και το φύλο στις μέρες μας.

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες online από την Κυριακή 17 Μαΐου στις 11:00 έως την Τρίτη 19 Μαΐου στις 12:00.

Για να δείτε τις ταινίες πατήστε εδώ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα