Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ιστορικά και στην παρούσα πολιτική συγκυρία

15:59 24/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Για το πρόβλημα που προέκυψε με την ονομασία των Σκοπίων μίλησε στην εκπομπή «με λόγο και Αιτία» του ραδιοθαλάμου Τρικάλων της ΕΡΤ ο καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ. Δημήτρης Σταματόπουλος.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ιστορικό πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής ανατρέχοντας κυρίως στην ιστορική περίοδο από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, αναφέροντας όμως και το ότι η σλαβική εγκατάσταση στην περιοχή έγινε τον 6ο και

7ο αιώνα μ.χ.

Στις απόψεις που διατύπωσε κυρίαρχο ρόλο παίζει η μακρόχρονη, ήδη από την περίοδο της δεκαετίας του 1870, αντιπαράθεση μεταξύ Βουλγάρων, Αλβανών, Σέρβων και Ελλήνων για την περιοχή που τότε ονομαζόταν Μακεδονία και που περιελάμβανε τρία τουρκικά βιλαέτια.

Εν τω μεταξύ, για το ίδιο θέμα από τη σκοπιά της σύγχρονης πολιτικής συγκυρίας ο δημοσιογράφος Γιώργος Παυλόπουλος ανέλυσε το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε σχέση με το ρόλο της Ρωσίας στο θέμα της ονοματολογίας των Σκοπίων. Μίλησε για ένα παιχνίδι μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για την άσκηση επιρροής στην περιοχή και ότι αν αφήνονταν οι δύο λαοί να συζητήσουν μεταξύ τους, θα έβρισκαν λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα