Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να διαβάσει το ψήφισμα του ΟΗΕ για Συρία

07:30 28/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μήνυμα στην Άγκυρα πως πρέπει να προβεί σε άμεση αποκλιμάκωση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στην Αφρίν και να συμμορφωθεί με το πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ που καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε εκεχειρία εντός του συριακού εδάφους, στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ενθαρρύνω την Τουρκία να διαβάσει αυτό το ψήφισμα, το ομόφωνα συμφωνημένο ψήφισμα του Σαββάτου», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος

τόνισε πως αν κάποιος κοιτάξει τον χάρτη θα διαπιστώσει πως το Αφρίν βρίσκεται εντός της Σύριας, υπονοώντας έτσι ότι η συγκεκριμένη περιοχή συμπεριλαμβάνεται στην προσωρινή ανακωχή που προβλέπει το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο τουρκικός στρατός φαίνεται πως συνεχίζει απρόσκοπτα την πολεμική του δραστηριότητα στο Αφρίν, παραβιάζοντας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του πρόεδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι είναι ανάγκη η παύση των εχθροπραξιών να γίνει «αμέσως και πλήρως σεβαστή», ξεκαθαρίζοντας πως η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα «στο σύνολο του συριακού εδάφους».

Στο μεταξύ, ειδικοί του ΟΗΕ θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα συνδέεται με το πρόγραμμα χημικών όπλων της Δαμασκού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times, που επικαλείται έγγραφο ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πλάκες υλικών που αντέχουν την έκθεση σε οξύ, βαλβίδες και θερμόμετρα είναι ανάμεσα στα υλικά που έχει προμηθεύσει η Πιονγκγιάνγκ στη Δαμασκό, αναφέρεται σε έκθεση ειδικών του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας και επικαλείται η εφημερίδα.

Βορειοκορεάτες τεχνικοί εξειδικευμένοι στην πυραυλική τεχνολογία εργάζονται εξάλλου σε εγκαταστάσεις όπου φέρονται να κατασκευάζονται χημικά όπλα στη Συρία, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Στο έγγραφο που επικαλούνται οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γίνεται λόγος για τουλάχιστον 40 φορτία που δεν καταγράφηκαν, τα οποία περιείχαν πιθανόν συστατικά για την κατασκευή χημικών όπλων και παραδόθηκαν από τη Βόρεια Κορέα στη Συρία μεταξύ του 2012 και του 2017 ωστόσο, τα υλικά που περιέχονταν στα φορτία ήταν διπλής χρήσης, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τόσο για πολιτικούς, όσο και στρατιωτικούς σκοπούς.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Keywords
Τυχαία Θέματα