Το σχέδιο δράσης για την covid-19 στα ΚΥΤ των νησιών

00:02 6/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ
Μέτρα προστασίας μέσα και έξω από τις δομές λαμβάνονται από το υπουργείο Μετανάστευσης με την έξαρση της πανδημίας της covid-19 στη χώρα. Το σχέδιο «Αγνοδίκη» περιλαμβάνει την άμεση μεταφορά νέων αφίξεων στη χώρα σε ειδικά μεταμορφωμένους χώρους υγειονομικής απομόνωσης (καραντίνας) και όχι στις υφιστάμενες δομές.

Λαμβάνονται μέτρα περιορισμού πρόσβασης από και προς στις δομές, τη λειτουργία υγειονομικών μονάδων στις περιμέτρους των δομών, την ενημέρωση των διαμενόντων στις γλώσσες που κατανοούν και τη λειτουργία ειδικού σκοπού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη μεταφορά ευάλωτων πολιτών τρίτων
χωρών από δομές νήσων σε ξενοδοχεία. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 750 κρούσματα σε σύνολο περίπου 75.000  διαμενόντων σε όλη τη χώρα και ένας θάνατος. 

Όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, ισχύουν και για τους αιτούντες άσυλο, μέσα και έξω από τις δομές. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, εφαρμόζει συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας εντός των δομών φιλοξενίας και μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας, τα οποία προσαρμόζονται σε κάθε φάση με τις κυβερνητικές αποφάσεις, τόσο για τον γενικό πληθυσμό, όσο και για κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Αναλυτικότερα, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση η θερμομέτρηση του προσωπικού κατά την είσοδο και έξοδο του από τις δομές. Παράλληλα, ιχνηλατούνται συνεχώς διαμένοντες που εμφανίζουν ύποπτες επιπλοκές υγείας και υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση της covid-19. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, τα κρούσματα τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υγειονομικής απομόνωσης και ταυτοχρόνως εκκινεί η διαδικασία ιχνηλάτησης του κύκλου επαφών τους. Τέλος, λαμβάνει χώρα ιατρική παρακολούθηση τους καθ’ όλη τη διάρκεια της απομόνωσης τους και σε περίπτωση που χρειαστεί, η άμεση μεταφορά τους στο κοντινότερο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Προβλέπεται ο εφοδιασμός των διαμενόντων στις δομές με είδη πρώτης ανάγκης δια της λειτουργίας κυλικείων και καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και δια της υπόδειξης ειδικών σημείων παράδοσης από επιχειρήσεις διανομής προϊόντων.
Αμέσως μετά από τον εμπρησμό στη Μόρια οι Ελληνικές αρχές δημιούργησαν το προσωρινό ΚΥΤ στην περιοχή του Καρά Τεπέ, ξεκινώντας άμεσα την διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται σε στενή και αδιάκοπη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, την ηγεσία του ΕΟΔΥ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και τους τοπικούς φορείς υγείας, για την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων και την προστασία της δημόσιας υγείας στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι. 

The post Το σχέδιο δράσης για την covid-19 στα ΚΥΤ των νησιών appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα