«Το ρομάντζο της πεντάρας» στο Φεστιβάλ Ρεματιάς

10:04 7/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Mια παράσταση που βασίζεται στο μυθιστόρημα «Το ρομάντζο της πεντάρας», που ο Μπρεχτ έγραψε έξι χρόνια μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρεμιέρα της «Όπερας της Πεντάρας», σε μουσική Κουρτ Βάιλ, παρουσιάζεται την Κυριακή 27 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς του Δήμου Χαλανδρίου.

Το «Ρομάντζο» γράφτηκε το 1934, στα χρόνια της εξορίας του Μπρεχτ και ανόδου του φασισμού. Η μεγάλη επιτυχία της «Όπερας» στο αστικό

κοινό τον είχε προβληματίσει, θεώρησε ότι ο σκοπός του είχε «αποτύχει».

Στο «Ρομάντζο», χρησιμοποιώντας τα ίδια πρόσωπα, διηγείται μια σειρά εμπορικών δολοπλοκιών, αλληλοεκβιασμών, πισώπλατων χτυπημάτων και αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ των αστών σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου δε, σαν εισαγωγή, παραθέτει στίχους από τα τραγούδια της «Όπερας».
Με έναν παράξενο τρόπο, οι καταστάσεις που διαβάζουμε στο «Ρομάντζο», η εκμετάλλευση του αδύναμου από τον ισχυρό, ο εκβιασμός με το «γάντι» ή με το «κολάρο» με χρήση απίθανων διλημμάτων και ο εγκλωβισμός του αδύναμου σε «αναπόφευκτες καταστάσεις λόγω εξωτερικών παραγόντων» ηχούν τόσο οικείες και σημερινές.

Έτσι, βλέποντας το θέατρο του παραλόγου που ζούμε καθημερινά τυπωμένο στο χαρτί, μπήκαμε στον πειρασμό να «παντρέψουμε» ένα μικρό, αποσπασματικό μέρος του πολυσέλιδου κειμένου του «Ρομάντζου», που επικεντρώνεται στον βίο και την πολιτεία του Μακήθ, (ο οποίος σύντομα απομακρύνεται από το εγκληματικό παρελθόν του, φορά κοστούμι και γίνεται «επιχειρηματίας», μιας και αυτό είναι πιο κερδοφόρο), με τη μουσική του Βάιλ σε μια νέα σύνθεση.

Η μεταγραφή της μουσικής για ορχήστρα έγινε σε μουσική για κουιντέτο (φλάουτο, κλαρινέτο, πιάνο, κοντραμπάσο και κρουστά) και δημιουργεί ένα πλήρες ηχοχρωματικό σύνολο.

Κεντρικό ρόλο παίζει ο αφηγητής που περιγράφει αλλά και σχολάζει ειρωνικά τα τεκταινόμενα, ενώ η γυναικεία και ανδρική φωνή τραγουδούν τα τραγούδια της «Όπερας» σόλο ή και ντούο. Ο Μακήθ, πέρα από το ρόλο του σαν τραγουδιστής, μας μυεί στον κόσμο του κάνοντας μας κοινωνούς της στρατηγικής του.

Η παράσταση βασίζεται στη μουσική, μιας και εκτός από τα τραγούδια και τα ορχηστρικά μέρη, είναι πανταχού παρούσα, «μελοποιώντας» το κείμενο με τη χρήση μοτίβων από τη μουσική της όπερας και δρώντας συνδετικά από τη μια σκηνή στην άλλη στη λογική της συνοδείας βωβού κινηματογράφου.

Μακήθ… εγκληματίας με σκοτεινή δράση, συχνάζει σε καταγώγια, έχει ύποπτες συναναστροφές στα μπορντέλα…
Έξι χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία της «Όπερας της Πεντάρας», ο Μπρεχτ βγάζει τον Μακήθ από την αφάνεια, του φορά λευκά γάντια, ημίψηλο καπέλο και του δίνει προφίλ επιχειρηματία.

Με άξονα τα τραγούδια και τη μουσική του Κουρτ Βάιλ για την «Όπερα», παρακολουθούμε τον βίο και την πολιτεία του Μακήθ μέσα από στιγμιότυπα του μυθιστορήματος «Το ρομάντζο της πεντάρας». Ο Μπρεχτ μας μιλά άλλη μια φορά για την εποχή μας ήδη από το μακρινό (?) 1934.

Συντελεστές
Αφηγητής: Βαγγέλης Κρανιώτης
Μακήθ: Γιάννης Φίλιας
Γυναικεία φωνή: Τίνα Ανδρικοπούλου
Πιάνο: Βύνη Φουντά
Φλάουτο: Νίκος Κατριτζιδάκης
Βιολοντσέλο: Χριστίνα Κολοβού
Κοντραμπάσο: Γιάννης Χαρμπίλας
Κρουστά: Θέμης Μαρτέκας
Ενορχήστρωση- μεταγραφή: Βύνη Φουντά
Επιλογή – προσαρμογή κειμένων: Βύνη Φουντά

Ωρα έναρξης: 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι
Τηλ. 210 6855898

Keywords
Τυχαία Θέματα