«Το πρώτο ραντεβού» ενός διάσημου ζευγαριού (video)

10:03 10/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εμπνευσμένη από το πρώτο ραντεβού του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα, είναι η ταινία «Το πρώτο ραντεβού» (Southside with you), που βγαίνει στη μεγάλη οθόνη την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.

Εξιστορεί την περιπετειώδη καλοκαιρινή μέρα του 1989, όταν ένας γοητευτικός νεαρός νομικός σύμβουλος, ο Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε να ρίξει τη δικηγόρο Μισέλ Ρόμπινσον κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού που ξεκίνησε από μία έκθεση τέχνης, συνεχίστηκε με την προβολή της ταινίας «Do the Right Thing» του Σπάικ Λι, και κατέληξε στο πρώτο γλυκό φιλί, έξω από ένα παγωτατζίδικο της αλυσίδας Baskin-Robbins.

Η σκηνοθεσία

και το σενάριο είναι του Ρίτσαρντ Ταν, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ενώ στην ομάδα παραγωγής συμμετέχει ο διάσημος τραγουδιστής και μουσικός Τζον Λέτζεντ, ο οποίος έχει βραβευτεί με Όσκαρ Τραγουδιού για την ταινία «Selma».

Στους ρόλους του προεδρικού ζεύγους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Πάρκερ Σόγιερς και Τίκα Σάμπτερ.

Για τον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα-σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Ταν, η ιδέα για την ταινία ξεκίνησε με την πρώτη ματιά που έριξε στο ζευγάρι Μισέλ – Μπαράκ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα το 2008. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, μέχρι που και ο ίδιος να ερωτευτεί και η εμπειρία αυτή να τον παρακινήσει να κάνει ταινία την ιστορία του ζευγαριού.

Σύμφωνα με τον Ταν, η σχέση του διάσημου ζευγαριού χτίστηκε πάνω στην απόφαση της Μισέλ να δώσει μία ευκαιρία στον Μπαράκ να της αποδείξει ποιος πραγματικά είναι, να της δείξει την αξία του. Ο βασικός στόχος του σκηνοθέτη ήταν να ρίξει φως στα βαθιά αισθήματα που μπορεί να εμπνεύσει ακόμη και μία νέα αγάπη. «Δεν είναι μόνο μια φυσική η πνευματική έλξη. Μπορεί επίσης να είναι και βαθιά συναισθηματική. Βρίσκεις εκείνον που γίνεται ο καθρέπτης σου και που ξέρει τον τρόπο να σε κάνει να καταλάβεις την αξία σου. Νομίζω ότι αυτοί οι δύο χαρακτήρες ήταν πλασμένοι ο ένας για τον άλλον. Ήταν από την αρχή ομάδα. Ο ένας έκανε καλύτερο τον άλλο» λέει χαρακτηριστικά.

Παρόλο που οι λεπτομέρειες των συνομιλιών του ζευγαριού είναι φανταστικές, τα γεγονότα που απεικονίζονται στην ταινία συνέβησαν πραγματικά. Το ζευγάρι όντως επισκέφτηκε μια έκθεση τέχνης, μετά πήγε να δει την ταινία «Do The Right Thing» του Σπάικ Λι, απόλαυσε ένα μεσημεριανό πικ-νικ, βγήκε για ένα ποτό, και τέλος επισκέφθηκε ένα Baskin-Robbins για παγωτό σοκολάτα, την αγαπημένη γεύση της Μισέλ. Ο Ταν έμαθε αυτές τις λεπτομέρειες μέσα από δημοσιεύματα, καθώς και από ένα βίντεο στο οποίο το ζευγάρι εξιστορεί το πρώτο του ραντεβού.

Ο σκηνοθέτης συνειδητά αποφεύγει να επικεντρωθεί στις πολιτικές πεποιθήσεις του Ομπάμα. «Το κοινό της ταινίας μπορεί να έχει τις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις, τη δική του άποψη για τον Πρόεδρο και την πρώτη κυρία. Ο δικός μου στόχος είναι να δημιουργήσω μία ρεαλιστική ιστορία αγάπης μεταξύ αυτών των δύο ανθρώπων…

Αναπόφευκτα αγγίζει φυλετικά ζητήματα, επειδή τα θέματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της ζωής των Ομπάμα. Ωστόσο, αυτή είναι μία ταινία για την αγάπη, όχι τη φυλή ή την πολιτική. Είναι μία γλυκιά ιστορία αγάπης δύο νέων και έξυπνων ανθρώπων, γεμάτων μεγάλα όνειρα» επισημαίνει.

Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν μόλις 18 μέρες, ενώ οι πρόβες των ηθοποιών ήταν εντατικές και έγιναν ακόμα και διατλαντικά με τη βοήθεια του Skype.

Πρωταγωνιστούν: Πάρκερ Σόγιερς, Τίκα Σάμπτερ, Βανέσα Μπελ Κάλογουεϊ, Φίλιπ Έντουαρντ Βαν Λίαρ

Σκηνοθεσία – σενάριο: Ρίτσαρντ Ταν

Φωτογραφία: Πάτρικ Σκόλα

Μοντάζ: Έβαν Σιφ

Μουσική: Στίβεν Τζέιμς Τέιλορ

Διάρκεια: 84’

Keywords
Τυχαία Θέματα