Το πρώτο ελληνικό rapid test που κυκλοφορεί στην αγορά (Video)

20:25 26/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Tο πρώτο rapid test αντιγόνου made in Greece έχει κυκλοφορήσει στην αγορά. Πίσω από την ανάπτυξή του βρίσκεται η εταιρεία Prognosis Biotech. Η εταιρεία με έδρα της τη Λάρισα, κατάφερε να ανταποκριθεί γρήγορα στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, χάρη στην τεχνολογία

διαγνωστικής που ανέπτυξε τα τελευταία δέκα χρόνια για τη βιομηχανία τροφίμων.

Το rapid test παρουσιάζει μέση τιμή ευαισθησίας 95,56% και ποσοστό  ειδικότητας 99,58% σε σχέση με την μέθοδο αναφοράς Real Time PCR. Η αξιολόγηση του έγινε σε ιδιωτικό εργαστήριο όπου εξετάστηκαν 4.000 δείγματα μέσω μοριακού και rapid test και έγινε έπειτα η σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Η διαδικασία εξέτασης είναι απλή και προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα.

Το Rapid Test έχει λάβει έγκριση προς διάθεση από αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες χωρών του εξωτερικού, όπως αυτή του BfArm της Γερμανίας, των Υπoυργείων Υγείας της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα εγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ για τον Covid-19.

Τα rapid test, και συγκεκριμένα αυτό των αντισωμάτων, θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο και στην περίοδο εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η Prognosis biotech επρόκειτο να δημιουργήσει το ιατροτεχνολογικό της τμήμα το 2022. Ωστόσο με την έλευση της πανδημίας αποφάσισε να επενδύσει άμεσα στον τομέα αυτόν, αναπτύσσοντας μέχρι τώρα 3 διαγωνιστικά τεστ για την cpovid-19. Σήμερα, το τεστ αντιγόνου εξάγεται σε συνολικά 16 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα