Το ντοκιμαντέρ «1936: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου» στην ΕΡΤ2

06:36 6/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Tο ωριαίο ιστορικό και αθλητικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2016, «1936: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου», (Hitler’s Games, Berlin), έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016, στις 08:30.

Καλοκαίρι 1936. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

του Βερολίνου, οι οποίοι οργανώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς, λειτούργησαν σαν μια μεγάλη βιτρίνα, προβάλλοντας την εικόνα μιας αθλητικής, ειρηνικής και ανεκτικής Γερμανίας. Ύστερα από μακρά συζήτηση, οι μεγάλες δημοκρατίες του κόσμου συμφώνησαν να στείλουν τους αθλητές τους στην πρωτεύουσα του Ράιχ. Για δεκαπέντε ημέρες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έκαναν το χρόνο να μένει στάσιμος. Η βία και το μίσος -που μέχρι τότε επικρατούσαν στους δρόμους του Βερολίνου- ξαφνικά εξαφανίστηκαv και αντικαταστάθηκαν από την ανθρώπινη επικοινωνία σε όλους τους αθλητικούς εορτασμούς.

Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο, από τη σχολαστική προετοιμασία της διοργάνωσης μέχρι και τη διεξαγωγή τους, μεταμορφώθηκαν από τη ναζιστική προπαγάνδα σ’ ένα μεγαλοπρεπές θέαμα αφιερωμένο στη δόξα του Ράιχ. Στις αθλητικές εικόνες γινόταν παραλληλισμός της ναζιστικής Γερμανίας με την αρχαία Ελλάδα, καλλιεργώντας έτσι το ναζιστικό φυλετικό μύθο ότι ο ανώτερος γερμανικός πολιτισμός αποτελούσε νόμιμο κληρονόμο της «άριας» κουλτούρας της κλασικής αρχαιότητας. Ο Αδόλφος Χίτλερ και η αντισημιτική κυβέρνηση του εθνοσοσιαλιστικού κόμματος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να βελτιώσει την εικόνα της ναζιστικής Γερμανίας στο εξωτερικό και να αποσπάσει την προσοχή από τις προθέσεις του. Σύντομα, θα προσπαθούσε να εισβάλει στις χώρες τις οποίες είχε υποδεχθεί ένθερμα κατά την ολυμπιακή περίοδο.

Σκηνοθεσία: Ζερόμ Πριέρ

Keywords