Το νέο βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη «Τα χρόνια ανάμεσα» παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα

10:55 3/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Τα χρόνια ανάμεσα», ένα βιβλίο για τον μεσοπόλεμο του Βασίλη Τσιράκη παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στα Τρίκαλα, στην Σουίτα Αρτ Καφέ.

Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου διοργάνωσε η Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού. Για το βιβλίο μίλησε η δημοσιογράφος Ελένη Χολέβα και, βέβαια ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο Βασίλης Τσιράκης γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1961. Τα εφηβικά του χρόνια τα πέρασε στο Βόλο, ενώ από το 1980 ζει στη Θεσσαλονίκη,

όπου και σπούδασε στο φυσικό τμήμα του ΑΠΘ. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και αρθογραφεί για θέματα τέχνης και πολιτισμού στον περιοδικό τύπο και στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για ένα μυθιστορηματικό πανόραμα της Θεσσαλονίκης από τον ερχομό των προσφύγων το 1922 ως τον διωγμό των εβραίων το 1943.

Οι πολλές προσωπικές ιστορίες, οι ήρωες του βιβλίου που είναι άνθρωποι απλοί και καθημερινοί, κουβαλώντας τα τραύματά τους, τα οποία είναι παρόντα στο βιβλίο και τα οποία καταλήγουν στο μεγάλο «τραύμα» του Β’ παγκόσμιου πολέμου, η τριτοπρόσωπη αφήγηση που κυριαρχεί σε βάρος του διαλόγου είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του βιβλίου. Ο Βασίλης Τσιράκης καταπιάνεται με ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο αποτυπώνει με όρους της εποχής εκείνης, χωρίς αντανάκλαση στο σήμερα, σε ό,τι αφορά τα ιστορικά στοιχεία. Στις συγκρίσεις των κοινωνικών συνθηκών του τότε και του σήμερα καταλήγει αναπόφευκτα ο αναγνώστης του βιβλίου.

Η γραφή του Τσιράκη είναι κινηματογραφική. Το μεγάλο πλάνο είναι η Θεσσαλονίκη, η αγαπημένη του πόλη, γεμάτη από μικρά πλάνα στα οποία οι άνθρωποι αναπτύσσουν την δράση τους. Στο τελευταίο βιβλίο του οι ήρωες φεύγουν και ξαναγυρίζουν στην Θεσσαλονίκη. Όταν επιστρέφουν, περιδιαβαίνουν την πόλη. Στο τέλος του βιβλίου η κεντρική ηρωίδα συζητά με τον αγαπημένο της για την ιστορία:

– “Όμως την ιστορία τη γράφουν οι πολεμιστές”, λέει αυτή.

– “Λάθος, η ιστορία κρύβεται ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο”, απαντάει ο φίλος της.

– “Άσχημο πράγμα η Ιστορία, πέφτει πάνω στη ζωή και σε πλακώνει”, συνεχίζει η ίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα