Το μέλλον της ΔΕΗ και τα εργασιακά στην ατζέντα της ΕΤΕ-ΔΕΗ

16:04 7/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ
Στη δημοσιότητα έδωσε η Ένωση Τεχνικών του Ομίλου ΔΕΗ την εισήγηση για το πρόγραμμα δράσης, που θα συζητηθεί στο 55ο γενικό της συμβούλιο στην Αθήνα στις 27 & 28 Μαρτίου 2018.

Εισηγητής είναι ο Στέφανος Κουνούκλας, γενικός γραμματέας της ΕΤΕ-ΔΕΗ.Από το πολυσέλιδο κείμενο σταχυολογήσαμε δύο αποσπάσματα, το πρώτο αναφέρεται σε μισθολογικά – εργασιακά ζητήματα και αναφέρει: «Δεν μας απάντησε όμως κανείς τί έγιναν περίπου 5 δις
ευρώ που εξοικονομήθηκαν από τους μισθούς των εργαζομένων από το τέλος του 2009;

Τί έγιναν αυτά τα χρήματα, που πήγαν; Τι «τρύπες» κάλυψαν; Το μόνο που ακούνε οι εργαζόμενοι, είναι για εξορθολογισμό μισθολογικού κόστους, δηλαδή μειώσεις, υπεράριθμο προσωπικό, απολύσεις και άλλα «αριστερόστροφα προοδευτικά τερτίπια».

Τα σχέδια και οι ορέξεις της Διοίκησης πρέπει να αποκρουστούν οπωσδήποτε για να μπορέσουμε να έχουμε και αύριο αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και μισθούς.

Γι’ αυτούς τους λόγους:
-Δεν θα απεμπολήσουμε ούτε ένα ευρώ από τον μισθό μας ή από οποιαδήποτε παροχή σε είδος.
-Δεν θα αποδεχθούμε μεθόδους που υποκρύπτουν μειώσεις μισθών και απολύσεις. Αντιθέτως, αγωνιζόμαστε για :
-Αξιοπρεπείς μισθούς και άρση των αδικιών που έχουν προκύψει από το
παρελθόν.
-Επιπρόσθετη υγειονομική περίθαλψη με συμφέροντες όρους για το προσωπικό του Ομίλου ΔΕΗ,του ΑΔΜΗΕ και τα προστατευόμενα μέλη τους.
-Σταθερές εργασιακές σχέσεις.
-Καμία απόλυση εργαζομένου δια του εκβιασμού που επιχειρούν οι Διοικήσεις του Ομίλου ΔΕΗ.
-Άμεσες νέες προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού.
-Αλλαγή του μεσοσταθμικού μισθολογικού κόστους στο ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να εκλείψουν οι υφιστάμενες αδικίες για το προσωπικό του.
-Ενιαία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ.
-Επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με τις αλλαγές στις επαγγελματικές άδειες (άρθρο 4, του ΚΚΠ) των τεχνιτών με βάση το προεδρικό διάταγμα 108, 113 και 115 του 2012″.

To δεύτερο απόσπασμα έχει τίτλο «Η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού», όπου αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Με τους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου μνημονίου, όπου προβλέπεται η απώλεια του 50% της παραγωγής και της προμήθειας (Εμπορία) ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020, ήρθε η στιγμή που η κυβέρνηση θα κάνει πράξη αυτή την «κοινωνική» προσφορά στον Ελληνικό λαό και στους εργαζόμενους της
Επιχείρησης.

Αφού κατήργησε τη «Μικρή ΔΕΗ», μας έφερε από την «πίσω πόρτα» τη «Μισή ΔΕΗ» μετά βαΐων και κλάδων, παραποιώντας την πραγματικότητα με μηχανισμούς προπαγάνδας, με σκοπό να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Ξεκινώντας με το πρώτο δυσμενές μέτρο (Δημοπρασίες ΝΟΜΕ) που αναγκάζει τη ΔΕΗ να πουλάει κάτω του κόστους, με ότι σημαίνει αυτό για την οικονομική της κατάσταση, αποφάσισε να ξεπουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της και των ορυχείων υποστήριξής τους».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της εισήγησης της ΕΤΕΔΕΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα