Το Κρεμλίνο ζητά εξηγήσεις από Ερντογάν «για τα περί ανατροπής του Άσαντ»

13:28 30/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι αναμένει εξηγήσεις από την Άγκυρα σχετικά με τη δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «οι δυνάμεις του στη Συρία βρίσκονται εκεί για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ».

Σε ομιλία του χθες Τρίτη ο Ερντογάν έκανε λόγο για «αποτυχία του ΟΗΕ στη Συρία» και εμφάνισε ως πράξη απόγνωσης την εισβολή της Τουρκίας τον Αύγουστο, όταν έστειλε άρματα μάχης, μαχητικά αεριωθούμενα και ειδικές δυνάμεις στο συριακό έδαφος.

«Είμαστε εκεί

για να φέρουμε δικαιοσύνη. Είμαστε εκεί για να τερματίσουμε την κυριαρχία του απάνθρωπου Άσαντ, ο οποίος ασκεί κρατική τρομοκρατία», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Η ανακοίνωση αυτή ήταν πραγματικά κάτι καινούριο για εμάς», δήλωσε σκωπτικά στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο τουρκικός στρατός επενέβη στη βόρεια Συρία στα τέλη του Αυγούστου για να απωθήσει τόσο το ΙΚ, όσο και τους κούρδους αντάρτες της Συρίας που προελαύνουν στη μεθόριο υπό αμερικανική υποστήριξη.

Το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του πρακτορείου Άμακ, υποστηρίζει στο μεταξύ ότι κρατά ομήρους δύο Τούρκους στρατιώτες, ενώ η Άγκυρα περιορίζεται να ανακοινώσει ότι «έχει χάσει κάθε επαφή με δύο αξιωματικούς».

«Ισραηλινά πυρά στη Δαμασκό»

Την ίδια ώρα, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν δύο πυραύλους σε περιοχή δυτικά της Δαμασκού, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Συριακή στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε ότι τα ισραηλινά μαχητικά από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου πραγματοποίησαν την επίθεση τα ξημερώματα και ότι οι πύραυλοι έπεσαν στην περιοχή Σαμπούρα.

Η επίθεση ήταν μία «απόπειρα να επισκιαστούν οι επιτυχίες του Συριακού Αραβικού Στρατού», μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

ΦΩΤΟ:EPA/SEDAT SUNA

Keywords
Τυχαία Θέματα