Το κάπνισμα προκαλεί 1 στους 10 θανάτους παγκοσμίως

18:40 6/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με νέα μελέτη το κάπνισμα προκαλεί έναν στους 10 θανάτους παγκοσμίως, οι μισοί από αυτούς είναι σε τέσσερις χώρες – τη Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Παρά τις δεκαετίες πολιτικής ελέγχου του καπνού, η αύξηση του πληθυσμού έχει δείξει και αύξηση του αριθμού των καπνιστών.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet και οι ερευνητές αναφέρουν πως η θνησιμότητα θα μπορούσε

να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι εταιρείες καπνού στοχεύουν επιθετικά σε νέες αγορές, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σύμφωνα με την Δρ. Εμμανουέλλα Γκακίδου «παρόλο που περισσότερο από μισό αιώνα αδιαμφισβήτητων αποδείξεων για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού στην υγεία, σήμερα, ένας στους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο είναι καθημερινός καπνιστής. Το κάπνισμα παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο και έτσι για να μειωθούν οι περαιτέρω επιπτώσεις του, θα πρέπει αποδοθεί βάρος στο να επεκταθεί ο έλεγχος για την μείωση του καπνίσματος.»

Η Παγκόσμια έρευνα (GBD) βασίστηκε σε συνήθειες καπνίσματος σε 195 χώρες και εδάφη μεταξύ του 1990 και του 2015.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κάπνιζαν καθημερινά το 2015 – ένας στους 4 άνδρες και μία στις 20 γυναίκες.

Έγινε μείωση από έναν στους τρεις άνδρες και μία στις 12 γυναίκες που ήταν το 1990.
Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού σήμαινε ότι υπήρχε μία αύξηση του συνολικού αριθμού των καπνιστών, πάνω από 870 εκατομμύρια το 1990.

Και ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον καπνό – πάνω από 6,4 εκατομμύρια το 2015 – αυξήθηκε κατά 4,7% κατά την ίδια περίοδο.

Η μελέτη διαπίστωσε πως ορισμένες χώρες είχαν καταφέρει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, κυρίως μέσω ενός συνδυασμού υψηλότερων φόρων, προειδοποιήσεις στις συσκευασίες και με εκπαιδευτικά προγράμματα.

Κατά την περίοδο των 25 ετών, η Βραζιλία είχε δει το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών να έχει μειωθεί από 29% έως 12% στους άνδρες και από 19% σε 8% μεταξύ των γυναικών.
Όμως, η έρευνα αναφέρει ότι, το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες δεν είχαν καμία αλλαγή μεταξύ 1990-2015.

Η Ρωσία παρατήρησε πως το κάπνισμα στις γυναίκες αυξήθηκε κατά 4% κατά την ίδια περίοδο και παρόμοιες τάσεις εμφανίστηκαν στα μέρη της Αφρικής.

Πηγή : BBC
Επιμέλεια: Νικολέτα Καραλή

Keywords
Τυχαία Θέματα