Το Ιδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται την άνοιξη

10:05 15/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Με εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδραστικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και πολλές εκπλήξεις, το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται την άνοιξη, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες

Για παιδιά 2-4 ετών

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη και ο μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Ψαριώτης δημιουργούν ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας

την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Κύκλος 5

16, 30 Μαρτίου, 6, 13 Απριλίου 2019

Κύκλος 6

11, 18, 25 Μαΐου, 1 Ιουνίου 2019

Σάββατο, 11:00-12:00

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80 ευρώ

Arkki Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά

Για παιδιά Νηπιαγωγείου (4-5 ετών) & Δημοτικού (6 – 12 ετών)

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το Arkki (School of Architecture for children and Youth), συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 4 έως 5 και από 6 έως 12 ετών. Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο, τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και, τελικά, να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Για παιδιά 4-5 ετών

Κύκλος 3

17, 31 Μαρτίου 2019, 11:00-12:00

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 40 ευρώ

Για παιδιά 6-12 ετών

Κύκλος 3

16, 30 Μαρτίου, 6, 13 Απριλίου 2019, 12:30-14:00

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80 ευρώ

Sun day art day!

Για παιδιά 7 – 12 ετών

17 Μαρτίου, Η φανταστική μας γειτονιά

Φαντάσου τη γειτονιά που ονειρεύεσαι και έλα να τη φτιάξουμε παρέα!

Στήνουμε τρισδιάστατες μακέτες με πολύχρωμα χαρτιά, ξυλαράκια, χαρτόνια, πλαστελίνες και άλλα ασυνήθιστα υλικά και σχεδιάζουμε δρόμους, κτίρια, γέφυρες, πάρκα και ότι άλλο φανταστούμε. Ένα πειραματικό εργαστήριο για μικρούς εικαστικούς πολεοδόμους. Με την εικαστικό παιδαγωγό τέχνης Έφη Φουρίκη.

Κυριακή, 11:00-12:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 ευρώ

Οι Φωτογραφίες μου!

Ένα εργαστήριο που συνδυάζει την φωτογραφία με το παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία.

16 Μαρτίου-Αυτοπορτρέτο

Τα παιδιά φτιάχνουν φωτογραφικά αυτοπορτρέτα και τα τοποθετούν σε ένα φανταστικό περιβάλλον που δημιουργούν με εικαστικά μέσα. Στη συνέχεια δραματοποιούν με τον δικό τους τρόπο τη σκηνή που έχουν ήδη δημιουργήσει.

Σχεδιασμός: Βασίλης Γεροντάκος

Υλοποίηση: Βασίλης Γεροντάκος & Μαρία Ζυγούρη

Σάββατο 18:00-19:30

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 15 ευρώ

Μικροί καλλιτέχνες με αφορμή μια έκθεση

Για παιδιά 8-12 ετών

Τα παιδιά ξεναγούνται στην εκάστοτε περιοδική έκθεση. Στη συνέχεια, με διάφορα υλικά και τεχνικές θα φτιάξουν ένα έργο εμπνεόμενοι από την θεματική της έκθεσης. Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου, μουσειοπαιδαγωγός.

31 Μαρτίου «Τα Αριστουργήματα της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου»

Κυριακή 12:30-14:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 ευρώ

Τον εαυτό μου θα γνωρίσω και από την αρχή θα ξεκινήσω!

«Αυτό που αρέσει περισσότερο στο παιδί είναι το θέατρο,
με άλλα λόγια η μεταμόρφωση της πραγματικότητας,
όπως αυτή του παραδίδεται από έξω,
σε κάτι που το ίδιο δημιουργεί» (Evreinov, 1927)

Ένας νέος κύκλος εργαστηρίων δραματοθεραπείας ξεκινά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου το παιχνίδι παίρνει μια συμβολική διάσταση και μέσα από τη δημιουργία εικόνων, παιχνίδια φανταστικών ρόλων, και την χρήση των εικαστικών μέσων, δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει, να δώσει νέο νόημα και να προσεγγίσει με πιο λειτουργικό τρόπο την πραγματικότητα γύρω του και μέσα του.

31 Μαρτίου, Ο δικός μου – ο ήρωας του εαυτού μου

Με τη δημιουργία του Body Image του παιδιού, θα προκύψουν οι δυνατότητες, τα εργαλεία, τα δυνατά στοιχεία του, τα οποία θα καταφέρει να τα παρατηρήσει φτιαγμένα μπροστά από το ίδιο. Ένας πολύ καλός τρόπος για την επεξεργασία της αυτοεκτίμησης, αυτογνωσίας και για την τόνωση της αυτοπεποίθησης. Με τη Msc Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

Κυριακή 12:30-14:00

Κόστος Μεμονωμένης συμμετοχής: 15 ευρώ

Φιλοσοφία για παιδιά

Κριτική σκέψη και αυτοπεποίθηση

Για παιδιά 9 – 12 ετών

Μέσα από σύντομες ιστορίες φιλοσοφίας, τα παιδιά αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη απαντώντας σε συγκεκριμένα προβλήματα και μέσα από βιωματικές ασκήσεις που στηρίζονται στην προηγούμενη συζήτηση, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και αποκτώντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Με την Ειρήνη Γεωργίου, Ψυχοθεραπεύτρια, Μsc. Συστηματικής Φιλοσοφίας.

Κύκλος 3 | Ο Κόσμος

16 Μαρτίου Όλα αλλάζουν ή μένουν κατά βάθος ίδια;

Αναρωτιόμαστε τι είναι ο χρόνος, και πώς επηρεάζει τη ζωή μας το παρελθόν και το μέλλον.

30 Μαρτίου Έχει νόημα έχει ο κόσμος;

Τα παιδιά θα δοκιμάσουν να βρουν ποιο είναι το νόημα της δικής τους ζωής.

Σάββατο 16:00-17:15 4ος

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 ευρώ/ Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 30 ευρώ

Δημιουργώντας ένα κολάζ

Για παιδιά 9 – 18 ετών

Μπορεί κανείς να ζωγραφίσει με ότι θέλει, με γραμματόσημα, συσκευασίες, κάρτες, τραπουλόχαρτα, κορδέλες, σχοινιά και ταπετσαρίες, χρωματιστά και τυπωμένα χαρτιά.

Το κολάζ, ευρύ σε προβληματισμό σε σχέση με παλαιότερες μορφές τέχνης, προσφέρει δυνατότητες ελευθερίας σκέψης. Είναι ανεξάρτητο από ακαδημαϊκές δεξιοτεχνικές ικανότητες και υψηλές τεχνικές απαιτήσεις και στοχεύει στην απευθείας έκφραση της ψυχής, όποιες κι αν είναι αυτές-θετικά ή αρνητικά φορτισμένες. Το σύγχρονο παιδί και ο έφηβος καλούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα με διαφορετικό μάτι και οι συναισθηματικές εντάσεις, η σωματική ενέργεια και η κοινωνική συνείδηση ισορροπούν με ευαισθησία στην επιφάνεια του κολάζ απελευθερώνοντας, σχολιάζοντας και αποκαλύπτοντας. Με τη ζωγράφο Βασιλική Γεροκώστα.

Κυριακή 17 Μαρτίου, 16:30-18:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20 ευρώ

Προγράμματα για παιδιά και γονείς

Οικογενειακές ξεναγήσεις

Για παιδιά από 5 -12 ετών

Με κεντρικό άξονα τις εκθέσεις του ιδρύματος, γονείς και παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε μία διαφορετική ξενάγηση που στόχο έχει την εξασφάλιση ψυχαγωγικού χρόνου για την οικογένεια και την ανάπτυξη των δεσμών της καθώς παίζουν, εξερευνούν και ανταλλάσσουν εμπειρίες.

Σχεδ/μός & υλοποίηση προγράμματος: Άννα Πλέσσα

31 Μαρτίου «Τα Αριστουργήματα της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου»

Κυριακή, 13:00-14:00

Κόστος ξενάγησης: 15 ευρώ / Ισχύει για μια 4μελή οικογένεια με παιδιά έως 12 ετών

13 ευρώ / Ισχύει για μια 2μελή οικογένεια με παιδιά έως 12 ετών

Αφηγήσεις με τη Σάσα Βούλγαρη ανάμεσα σε έργα τέχνης

Για παιδιά 6 – 12 ετών

Για 5η συνεχή χρονιά η Σάσα αφηγείται τις ιστορίες της ανάμεσα στα εκθέματα! Το σούρουπο, την ώρα που η μέρα γέρνει, οι επισκέπτες λιγοστεύουν μέσα στο Μουσείο και τα εκθέματα ζουν τη μυστική ζωή τους… Μέσα στην ησυχία του χώρου, περπατώντας παρέα με μια αφηγήτρια, ελάτε να ανακαλύψετε με μάτια διαφορετικά τα πρόσωπα, τα αντικείμενα, τις εικόνες… στιγμιότυπα ζωής των καλλιτεχνών… Η συνύπαρξη ενηλίκων με παιδιά δημιουργεί μια γλυκιά θαλπωρή ώστε όλοι μαζί να περπατήσουμε στο χώρο, να θαυμάσουμε τα έργα, να γεμίσουμε εικόνες πραγματικές και νοερές γιατί: Πρώτα θα δούμε την έκθεση-Μετά θα πούμε ιστορίες. Concept, Σχεδιασμός προγράμματος, Επιλογή κειμένων, Αφήγηση: Σάσα Βούλγαρη.

15 Μαρτίου «Τα Αριστουργήματα της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου»

Παρασκευή, 19:00-20:00

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ



Παιδικές Παραστάσεις

Για παιδιά από 4 ετών και άνω

Η Αλίκη συναντά τη χώρα των θαυμάτων!

Ένα παραμύθι-όπερα που προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους στον κόσμο της κλασικής μουσικής μέσα από το λυρικό θέατρο, τη ζωντανή μουσική, τη διήγηση, τη διάδραση, το παιχνίδι και τη φαντασία!

Φημισμένες άριες που αποτελούν σταθμό για την οπερατική μουσική, παρουσιάζονται με τον πλέον αναπάντεχο τρόπο καθώς ενσωματώνονται στη δροσερή και συγκινητική ιστορία της Αλίκης στον κόσμο των παραμυθιών.

Μουσικός (piano): Μυρτώ Ακρίβου, Θάλεια Παπαδοπούλου

Σκηνοθεσία: Αντώνης Περπινιάς

Κυριακή 17, 31 Μαρτίου, 12:00-13:00

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ

Ενήλικες

Φωνή και Επιτυχία

Μεταμορφώστε τη Φωνή και Δημόσια Ομιλία σας

Η Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα είναι σοπράνο, απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας (μάστερ Όπερας) και τα τελευταία έξι χρόνια έχει βοηθήσει εκατοντάδες ιδιώτες και στελέχη εταιρειών να βελτιώσουν την επικοινωνία τους μέσα από την ανάπτυξη βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθηση φωνής & ομιλίας. Ενδεικτικές ενότητες:

Σημασία της φωνής στην επικοινωνίαΓλώσσα σώματοςΦωνή & αυτοπεποίθησηΗ σημασία των περιεχομένων του λόγου μας στην επικοινωνίαΆρθρωση/ βασικές αρχές ορθοφωνίας ελληνικής γλώσσαςΠώς να μιλάς ώστε να σε ακούνΜέθοδος διαφραγματικών αναπνοώνΑσκήσεις χαλάρωσης λαιμού – πλάτηςΒασικές αρχές καλού ομιλητήΤεχνικές για έναν ομιλητή που μαγνητίζει το κοινό του

Κύκλος 2

16 & 17 Μαρτίου, 15:00-21:00

Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 120 ευρώ

Φωτογραφία και άλλες τέχνες

Το σεμινάριο έχει στόχο τη διεύρυνση της οπτικής, την σχέση της φωτογραφίας με τις άλλες τέχνες και τη θέση της στην σύγχρονη τέχνη. Το σεμινάριο περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές:

19 Μαρτίου Από το φιλμ στον καμβά. Gerhard Richter

26 Μαρτίου Φωτογραφική κριτική-portfolios

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Βασίλης Γεροντάκος

Τρίτη 18:00-20:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 140 ευρώ/ Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20 ευρώ

Τέχνη και Αρχιτεκτονική ΙΙ

Σε αυτό τον κύκλο μαθημάτων για την σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική, θα μελετήσουμε το αρχιτεκτονικό έργο σύγχρονων δημιουργών όπως η Zaha Hadid, ο Renzo Piano και ο Frank Gehry και θα το συσχετίσουμε είτε με το δικό τους καλλιτεχνικό έργο είτε με το έργο καλλιτεχνών που τους επηρέασαν ή συνεργάστηκαν μαζί τους. Εισηγήτριες: Χριστίνα Πετρηνού, ιστορικός τέχνης & Χάρις Χάρη αρχιτέκτονας/πολεοδόμος

29 Μαρτίου 5, 12, 19 Απριλίου 10, 17, 24, 31 Μαΐου, 18:00-20:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής 120 ευρώ

Ιδρυμα Θεοχαράκη

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής στο τηλέφωνο: 210-3611206, (εσωτ. 1042) 10:00-17:00.

www.ert.gr

Keywords
ιδρυμα, ιδρυμα θεοχαρακη, ανοιξη, ιδρυμα, θεατρο, συμμετοχή, μαΐου, ιουνίου, school, youth, δραση, art, image, msc, επηρεάζει, piano, φιλμ, ert, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, ειρήνη παπαδοπούλου, δυνατα, εικονες, εργαλεια, μουσικη, παιχνιδια, προγραμμα, τηλεφωνο, φωτογραφιες, φωτογραφια, ωρα, msc, αννα, αρχιτεκτονικη, αυτοπεποιθηση, αφηγηση, αφορμη, γειτονια, γεωργιου, γονεις, δωσει, ευκαιρια, ευρω, ειρηνη, εκθεση, εκθεσεις, εκφραση, ενεργεια, ενεργα, εργα, εξι, επικοινωνια, επηρεάζει, ερχονται, ετων, τεχνη, ζωη, ζωης, ιδιο, ησυχια, ισχυει, θαλπωρη, φιλμ, ομιλια, κυκλος, κλιμα, κτιρια, λογια, λουκια, μαΐου, ματια, ματι, μπορειτε, μαρια, μυστικα, νοημα, ομαδα, παντα, οικογενεια, οπερα, παιδι, παιδια, περιβαλλον, προβληματα, προγραμματα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, σοπρανο, συγχρονο, σχολειο, τι ειναι, υλοποιηση, φαντασια, φυση, φθινοπωρο, φωνη, χριστινα, χρονος, art, ηρωας, χωρα, image, ιουνίου, κολαζ, μπροστα, παιχνιδι, piano, πληροφοριες, ψυχολογος, σκηνη, θετικα, υλικα
Τυχαία Θέματα