Το φθινόπωρο ξεκινά το έργο του ΒΟΑΚ

11:30 27/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Όλα είναι έτοιμα για τη δημοπράτηση του πιο φιλόδοξου αναπτυξιακού έργου της Κρήτης, του Βόρειου Οδικού Άξονα του νησιού, όπως ανακοίνωσε χθες, από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.
Στόχος είναι, η δημιουργία ενός μοντέρνου και βιώσιμου αυτοκινητόδρομου, με νέα χάραξη που θα επιτρέπει στους χιλιάδες κατοίκους του νησιού αλλά και στα εκατομμύρια

των επισκεπτών του, να κινούνται με ασφάλεια από την μια άκρη του νησιού έως την άλλη. Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη ο ΒΟΑΚ θα εκτείνεται από την Κίσσαμο Χανίων μέχρι την Σητεία, αφού ξεπεράστηκε ένας μεγάλος σκόπελος: για να χρηματοδοτηθεί ο ΒΟΑΚ με τετράιχνη διατομή, θα έπρεπε να διέρχονται καθημερινά από αυτόν, 20.000 αυτοκίνητα. Ωστόσο οι μετρήσεις του κυκλοφοριακού φόρτου έδειξαν ότι μόνο σε δύο σημεία του ΒΟΑΚ, στο ύψος του Γαζίου και του Αεροδρομίου Ηρακλείου, καταγράφεται τέτοια κίνηση οχημάτων.
Το υπουργείο επέλεξε τελικά το μοντέλο της κατάτμησης του έργου, παραχωρώντας στον ιδιώτη το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος, το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το κομμάτι Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στο 1,7 δις, στον ιδιώτη θα παραχωρηθεί ο δρόμος για 35 χρόνια και ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει την υλοποίηση του από το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Το τμήμα του έργου που θα δoθεί στον παραχωρησιούχο, δηλαδή στο κομμάτι Χανίων-Χερσόνησος θα τοποθετηθούν διόδια αλλά μόνο για τους επισκέπτες και τους τουρίστες αφού οι Κρητικοί θα εξαιρούνται της καταβολής του αντιτίμου. Τέλος όπως επισήμανε ο Χρήστος Σπίρτζης άμεσα παραδίδονται 4 άλλα έργα που αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης για την Κρήτη.
Ως τις 25 Απριλίου παραδίδεται ο κάθετος οδικός άξονας Ηράκλειο – Μεσαρά, ολοκληρώνονται, η πολύπαθη γέφυρα Χαμεζίου στην Σητεία Λασιθίου, οι αγωγοί και το Διυλιστήριο στο φράγμα Αποσελέμη καθώς και το τελευταίο κομμάτι του έργου Γούρνες Χερσόνησος.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα