Το ΕΚΖ για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

15:32 8/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ΕΚΖ (Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου), με ανακοίνωσή του, τονίζει, πως «τιμά τον ηρωικό αγώνα των εργατριών της Νέας Υόρκης και απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις σημερινές εργαζόμενες, άνεργες, νέες γυναίκες», με αφορμή την 8η Μαρτίου 2017, τη σημερινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

«Πριν 160 χρόνια, χιλιάδες εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη βγήκαν στο δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας ανθρώπινη ζωή με μείωση των ωρών εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και εξίσωση με εκείνους των ανδρών

συναδέλφων τους, δουλειά με δικαιώματα. Στάθηκαν παλικαρίσια ακόμα και όταν η αστυνομία, με εντολή των βιομηχάνων, χτύπησε στο »ψαχνό» κι έπνιξε τη διαδήλωση στο αίμα», αναφέρει το τοπικό συνδικαλιστικό όργανο.

«Σε αυτή τη μεγαλειώδη απεργία και εξέγερση, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος, βρίσκεται το πραγματικό περιεχόμενο της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1910, με απόφαση της Β΄ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη»,προσθέτει το ΕΚΖ.

«100 χρόνια μετά-το μήνυμα της 8ης Μάρτη παραμένει επίκαιρο»

«100 χρόνια μετά, το μήνυμα της 8ης Μάρτη παραμένει επίκαιρο», επισημαίνει το ΕΚΖ, αναφέροντας, πως «σήμερα, οι εργαζόμενες και οι άνεργες, όλες οι γυναίκες του λαού καταλαβαίνουν πολύ καλά, νιώθουν στο πετσί τους ότι »ισότητα μπροστά στο νόμο δεν σημαίνει και ισότητα στη ζωή». Στο όνομα της »ισότητας των δύο φύλων», ξηλώνονται δικαιώματα και κατακτήσεις των γυναικών που είχαν κερδηθεί με αγώνες και θυσίες χρόνων από το εργατικό κίνημα. Αυτή η βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης-»θεσμών»- επιχειρηματικών ομίλων, πάει μαζί με αυτήν που δέχεται το σύνολο των εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, ανέργων, συνταξιούχων, ανδρών και γυναικών».

«Η γυναίκα στη Ζάκυνθο»

«Η γυναίκα στη Ζάκυνθο»-σύμφωνα με το ΕΚΖ, «εργάζεται στα ξενοδοχεία, Σούπερ Μάρκετ, επιχειρήσεις τουριστικές κυρίως το καλοκαίρι με δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, με 100 ένσημα μόνον για το επίδομα ανεργίας, χωρίς Κυριακές, αργίες, ενώ οι περισσότερες δεν παίρνουν Δώρο Χριστουγέννων που είναι υποχρεωτικό. Η γυναίκα σήμερα στη Ζάκυνθο για να γεννήσει πρέπει να ταξιδέψει εκτός Ζακύνθου γιατί είναι κλειστά τα χειρουργεία πάνω από 3 μήνες και να ζει με τα παιδιά της μέσα στα σκουπίδια πάνω από 4 μήνες».

Κάλεσμα στην τοπική απεργία

Τέλος, το ΕΚΖ καλεί τις γυναίκες στη Ζάκυνθο να συμμετέχουν μαζικά στην τοπική απεργία που έχει προκηρύξει για τα σκουπίδια και το νοσοκομείο στις 15 Μαρτίου και στη συγκέντρωση στην
πλατεία Σολομού στις 11π.μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα