«Το Μπλόκο της Καλαμάτας» (8/2/1944) στο Α΄ Πρόγραμμα και την ΕΡΤ Καλαμάτας

09:05 19/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Πρώτο Πρόγραμμα και η ΕΡΤ Καλαμάτας παρουσιάζουν από κοινού ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το «Μπλόκο της Καλαμάτας», που έγινε στις 8 Φεβρουαρίου του 1944. Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί «ζωντανά», ταυτόχρονα από τα δύο δίκτυα, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση» σήμερα, Παρασκευή, 15:00-16:00.

Καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τους ναζί στα πολεμικά μέτωπα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από τις αρχές του 1944, επί ελληνικού εδάφους οι δυνάμεις κατοχής με επικεφαλής τα Τάγματα Ασφαλείας θα σκορπίσουν τον θάνατο στον άμαχο

πληθυσμό. Οι κατοχικές αρχές και η δοσίλογη κυβέρνηση Ράλλη επιστρατεύουν τη βία και την τρομοκρατία. Μαζί με τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις, αυξάνονται δραματικά τα περιοριστικά μέτρα και οι εκτελέσεις. Από το φθινόπωρο του 1943, τα Τάγματα Ασφαλείας εγκαινιάζουν συγκεντρωτικά χτυπήματα, εκτεταμένες και στοχευμένες επιχειρήσεις. Εφαρμόζοντας την τακτική των μπλόκων, εφορμούν σε πόλεις, κωμοπόλεις και γειτονιές, συλλαμβάνουν και στη συνέχεια εκτελούν άνδρες και εφήβους.

Η Καλαμάτα στις 8 Φεβρουαρίου του 1944 μπαίνει πρώτη στο στόχαστρο των ναζί με εκατοντάδες εκτελέσεις (πηγές κάνουν λόγο για 520 άτομα). Θα ακολουθήσουν η Κοκκινιά, ο Χορτιάτης και τόσοι άλλοι μαρτυρικοί τόποι.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε πρωτογενείς πηγές, προφορικές μαρτυρίες επιζώντων αυτοπτών μαρτύρων.

Έρευνα: Ηλίας Μαραβάς
Τεκμηρίωση: Θωμάς Σίδερης
Παρουσίαση: Ηλίας Μαραβάς – Θωμάς Σίδερης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα