Το αναθεωρημένο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια – Ειδική διαχείριση για μικρές επιχειρήσεις-ευπαθείς ομάδες (video)

09:13 3/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναλυτικό κατάλογο με 19 διαφορετικά σενάρια ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών περιλαμβάνει ο αναθεωρημένος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης. Προβλέπει επίσης ειδική μέριμνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και για περιπτώσεις δανείων με πολλαπλούς πιστωτές.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας καθιερώνει γενικές αρχές συμπεριφοράς

και υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές, τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση λύσεων ρύθμισης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη.

Στον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας, μεταξύ άλλων, εξειδικεύεται περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής του, αποσαφηνίζεται σειρά διαδικασιών επικοινωνίας με τους δανειολήπτες και λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και για περιπτώσεις δανείων με πολλαπλούς πιστωτές.

«Ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, εντάσσεται στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, τo οποίο ανοίγει το δρόμο για τους πλειστηριασμούς και της Α’ κατοικίας», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και τονίζει:

«Ο καθένας πλέον καταλαβαίνει ότι, εκτός των άλλων, οι «λύσεις» που προτείνονται και ουσιαστικά αφορούν έμμεσο πλειστηριασμό, διασφαλίζουν επί της ουσίας μόνο τα συμφέροντα των τραπεζών και είναι σε βάρος των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών».

Σχετική είδηση: Τι αλλαγές έρχονται για τα κόκκινα δάνεια και τι σημαίνουν για δανειολήπτες και επιχειρήσεις

Ακολουθεί η σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα