Το 5G μπορεί να αποφέρει οφέλη 1,2 δισ. ευρώ στη γεωργία (Video)

18:58 17/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Οικονομικά οφέλη 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να εξασφαλίσει έως το 2025 η Ελλάδα από την χρήση του δικτύου 5G στην έξυπνη γεωργία, όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή έρευνα των Qualcomm Technologies, Ericsson και Analysys Mason.

Όπως ανέφερε ο country manager της Ericsson Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Γιώργος Παππάς, μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 με επένδυση 45 δισ. ευρώ στην Ευρώπη μέχρι το 2025 θα έχουμε καθαρό όφελος 210 δις. ευρω. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει από τον τομέα της έξυπνης γεωργίας. Μια επένδυση 400 εκατ. ευρω θα αποδώσει 1,2 δισ. ευρω καθαρό κέρδος. Αν η εφαρμογή του 5G αρχίσει από τις αγροτικές περιοχές ο κ. Παππάς εκτιμά ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα ώστε το 2025 να φτάσουμε σε αυτό το συνολικό όφελος. Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε η δημοπράτηση του μεγαλύτερου μέρους του φάσματος 5G (κρατήθηκε ένα μικρό μέρος του για χρήση από πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα) με μεγάλο ενδιαφέρον από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Το 25% των εσόδων του ελληνικού δημοσίου θα κατευθυνθούν στο ταμείο Φαιστός για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στα πρώτα τους βήματα. Από τις πρώτες μέρες του 2021 θα διαθέσιμες οι υπηρεσίες του στην Ελλάδα με στόχο η κάλυψη να φτάσει το 50% στο τέλος του 2021 και στο 100% σε 5-6 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, οι πρακτικές εφαρμογές από τη χρήση του 5G στη γεωργία μπορεί να είναι στην παρακολούθηση μιας καλλιέργειας με δίκτυο αισθητήρων που θα παρακολουθούν πχ την θερμοκρασία, την υγρασία, τα παράσιτα, ή θα δίνουν εντολές για αυτόματο πότισμα ή ψεκασμούς, με τη βοήθεια δίκτυου drones. Αντίστοιχα στην κτηνοτροφία θα μπορεί να υπάρχει απομακρυσμένη εποπτεία του κοπαδιού και πρόβλεψη μέσω αλγορίθμου για την εξέλιξη μιας κατάστασης.

Μιλώντας στην εκπομπή Ο3 ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγ. Αθανασίου Παναγιώτης Γκούντας ανέφερε ότι εδώ και τρία χρόνια ο συνεταιρισμός εφαρμόζει πρακτικές της γεωργίας ακριβείας- δορυφορικούς χαρτες σε συνδυασμό με τους εδαφικούς, λιπασματοδιανομείς, καταγραφή δεδομένων κατά τη συγκομιδή ώστε να υπολογίζεται η απόδοση ανά τ.μ.

«Η τεχνολογία είναι ακριβή αλλά μας βοηθά να βελτιώσουμε τις αποδόσεις. Τις μεγάλες εκτατικές καλλιέργειες, όπως το ρύζι, το καλαμπόκι, το βαμβάκι είναι αδύνατον ένα άτομο να διαχειριστεί. Πλέον αυτά που κάναμε εμπειρικά με το μάτι και το τεφτέρι τα κάνουμε όλα ψηφιακά και έχουμε δεδομένα ώστε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας» είπε. Όσο για τις δυνατότητες που διανοίγονται με το δίκτυο 5G εκτιμά ότι θα βοηθήσει να εκτελούνται περισσότερες εργασίες σε λιγότερο χρόνο και να οργανωθεί καλύτερα η παραγωγή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ 3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα