Την Τετάρτη η ετυμηγορία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής (video)

23:13 5/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Τετάρτη αναμένεται η ετυμηγορία του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Η πολύκροτη δίκη κράτησε πεντέμισι χρόνια και το δικαστήριο καλείται να πάρει μια ιστορική απόφαση για τα δικαστικά και τα πολιτικά χρονικά. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση της η εισαγγελέας απεφάνθη ότι δεν υφίσταται

εγκληματική οργάνωση.

Ο καθ΄ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και 4 ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς, αν και έλαμψαν δια της απουσίας τους από όλη σχεδόν τη διαδικασία σημάδεψαν αδιαμφισβήτητα, με τη στάση τους αλλά και τις απολογίες τους τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν τυχαίο περιστατικό και ατύχημα και όχι ένα οργανωμένο ραντεβού θανάτοy. Eίχε καταθέσει στο δικαστήριο: «Ξέρετε ότι εδώ έχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία, αλλά επειδή ήταν πολιτικό θέμα, το έκαναν μεγάλο θέμα.»

Η δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα, ξετύλιξε το κουβάρι της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Ο πρώτος τη τάξει του ακροδεξιού νεοναζιστικού κόμματος στην απολογία του δήλωσε αθώος, μίλησε για πολιτική σκευωρία και παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Εξόργισε και ξεσήκωσε η είσοδος του Νίκου Μιχαλιολάκου στη δικαστική αίθουσα όταν οπαδοί της Χρυσής Αυγής σηκώθηκαν όρθιοι σε στάση προσοχής, ενώ κάποιοι χαιρέτησαν ναζιστικά.

Ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο προκλητικός και προσβλητικός απέναντι στους δικαστές κατηγορώντας τους πως επί 4 χρόνια συζητούν για μερικές φωτογραφίες και δεν έχουν το σθένος να αντιδράσουν.

Ο φερόμενος ως πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ηλίας Κασιδιάρης απολογήθηκε για δεκάδες έκνομες ενέργειες που έχει στο βιογραφικό του.

Κατηγορείται ότι υπήρξε μεταξύ άλλων πρωταγωνιστής σε ρατσιστικά πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας και καθοδηγητής σε επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής. Στην απολογία του έκανε λόγο για υπαγορευμένη και κατασκευασμένη δίωξη σε βάρος της Χρυσής Αυγής.

Το δεξί χέρι του Νίκου Μιχαλολιάκου, Νίκος Παππάς προσπάθησε να αποτινάξει τη ναζιστική ιδεολογία που φέρεται να ασπάζεται.

Απέδωσε βίντεο και φωτογραφίες που τον δείχνουν να χαιρετά ναζιστικά στη νεανική του επιπολαιότητα. Αρνήθηκε το ρόλο του υπαρχηγού στη Χρυσή Αυγή ενώ υποστήριξε στην απολογία του ότι δεν υπήρχε ιεραρχία, ούτε στρατιωτική δομή στο κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τετάρτη, Χρυσής Αυγής,tetarti, chrysis avgis